Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z nepředvídatelného světa

Před několika týdny skončila "matka neválek" Saddáma Husajna, který rozkázal iráckým jednotkám pochodovat ke kuvajtským hranicím a zase zpátky.

Před několika týdny skončila „matka neválek“ Saddáma Husajna, který rozkázal iráckým jednotkám pochodovat ke kuvajtským hranicím a zase zpátky. I to stačilo, aby si svět uvědomil, pokud to kvůli stiskům rukou mezi Izraelci a Araby zapomněl, že Blízký východ je nebezpečná a těžko vypočitatelná oblast. Ale jak nebezpečná a jak nepředvídatelná? Odpovědi na tyto otázky hledají političtí stratégové na celém světě.Rozhlédněme se po oblasti, podívejme se na její politické, hospodářské a společenské problémy a přimíchejme do toho Egypt - srdce a mozek arabského světa.

Kde je vlastně nebezpečí

Řekneme-li severní Afrika, většině lidí se vybaví fundamentalističtí extremisté, kteří s různým vlivem operují ve všech maghrebských zemích. Částečným důvodem je skutečnost, že Západ má sklon muslimy démonizovat, a proto každý násilný čin spáchaný ve jménu islámu upoutá pozornost sdělovacích prostředků.Začátkem listopadu fundamentalisté nedaleko egyptského Luxoru zastřelili turistu z Londýna. Britské velvyslanectví v Káhiře k tomu vydalo prohlášení: mimo jiné se v něm uvádí, že v uplynulém roce navštívilo Egypt 250 000 turistů z Velké Británie, z nichž se žádnému nic nestalo. Bylo by zřejmě překvapením, kdyby takový počet turistů dopadl stejně v New Yorku, Paříži nebo v Praze. Zdá se, že Západ zatím není s to uvažovat o islámu a muslimech racionálně. Mnohem podstatnější totiž je, že fundamentalisté mohou ohrozit Evropu politicky. Dostanou-li se k moci,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].