Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Konflikt v Jeruzalémě

Teddy Kollek - nar.1911 u Budapešti, vyrůstal ve Vídni, 1935 emigroval do Palestiny. Ve 40.letech pracoval pro politické oddělení Jewish Agency, z Istanbulu udržoval spojení s Židy v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, v Káhiře a v New Yorku sháněl zbraně pro Haganu.

Teddy Kollek

 -

nar.1911 u Budapešti, vyrůstal ve Vídni, 1935 emigroval do Palestiny. Ve 40.letech pracoval pro politické oddělení Jewish Agency, z Istanbulu udržoval spojení s Židy v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, v Káhiře a v New Yorku sháněl zbraně pro Haganu. Po válce pracoval na velvyslanectví ve Washingtonu, zasadil se o úzké vztahy Izraele k USA. Blízký spolupracovník Davida Ben-Guriona, v letech 1952–65 ředitel úřadu premiéra, od r.1965 starosta Jeruzaléma.

Nejsem filozof. Věřím v praktičnost. Vpád židovských osadníků do jeruzalémské čtvrti Silwan je podle zákona sice legální, ale je zároveň nemorální a velmi nepraktický. Silwan je arabská čtvrť na jih od jeruzalémského Starého města. Na jejím místě stávalo původní město krále Davida, jehož část byla po odkrytí zpřístupněna veřejnosti jako archeologická památka. I když v Silwanu v minulosti žily i židovské rodiny, už po několik desetiletí je to čtvrť obývaná výhradně arabskými muslimy, jejichž počet dnes dosáhl zhruba 30.000.

V noci na 9.října 1991 pronikla do Silwanu pod rouškou tmy skupina ultranacionalistických Židů a zmocnila se několika domů, které jim byly přiděleny z pověření izraelského ministerstva bytové výstavby. Na základě soudního nařízení byli následujícího dne s jedinou výjimkou všichni vystěhováni. Osmého prosince vláda rozhodla, že se smějí vrátit. Noví obyvatelé prohlašují, že v nejbližší době si hodlají v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].