Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Justice před kolapsem

Justice před kolapsem

„Je třeba přepracovat celý právní systém, který je v podstatě komunistický. Dodnes se pro to neudělalo skoro nic,“ říká nový Generální prokurátor České republiky Jiří Šetina.

JUDr.JIŘÍ ŠETINA vystudoval v roce 1959 právnickou fakultu UK v Praze a v letech 1961–1967 pracoval jako prokurátor v severních Čechách. Funkce se však vzdal, protože neměl podmínky pro nezávislou práci - vyšetřování jeho případů ovlivňoval OV KSČ. V sedmdesátých a osmdesátých letech vystřídal několik zaměstnání, pracoval také jako pomocný dělník. Koncem roku 1990 nastoupil do Inspekce federálního ministra vnitra, později se stal ředitelem Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování činnosti StB. 17.září 1992 ho předsednictvo ČNR jmenovalo do funkce Generálního prokurátora České republiky.

Nedávno jste prohlásil, že český stát bude potřebovat zákon, který by zpětně postihoval trestné činy bývalých funkcionářů StB a KSČ. Retroaktivita je však v demokratickém právním systému nepřípustná. Navíc řada trestných činů spáchaných komunisty je promlčena. Jakou by měl mít tedy zákon podobu?Zásadu zpětného působení zákonů samozřejmě odmítám. Jde o něco jiného - spáchá-li někdo zločin, neguje tím právní řád. A trest je obnovení práva. Já jsem řekl, že nemůžeme budovat kontinuitu práva na vědomě neobjasněných komunistických zločinech.Nejde o to potrestat osmdesátileté starce, kteří se dopustili zločinů, ale určit jejich vinu. Tedy všechny zločiny - je-li to možné -…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].