Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nedospělá Evropa

"Široké rozpětí rozdílných přístupů evropských zemí potvrdilo, že Evropa zřejmě ještě není připravena uskutečnit politickou unii a společnou obranu," prohlásil britský premiér John Major koncem ledna. Měl na mysli postoj ke krizi v Perském zálivu.

„Široké rozpětí rozdílných přístupů evropských zemí potvrdilo, že Evropa zřejmě ještě není připravena uskutečnit politickou unii a společnou obranu,” prohlásil britský premiér John Major koncem ledna. Měl na mysli postoj ke krizi v Perském zálivu.

Předpokládejme na chvíli, že by Evropa dvanácti dnes skutečně tvořila politickou unii. Lze pochybovat, že by na okupaci Kuvajtu reagovala dostatečně důrazně. Už dnes musejí Američané ždímat finanční příspěvek na válku v Kuvajtu u některých západoevropských zemí s pohrůžkou, že by mohli uvažovat o zmenšení svého podílu na obraně Evropy. Stále totiž ještě převažují bezprostřední státní zájmy nad společnými cíly. Zvláště v případech krizových a náhlých by byla Evropa nakloněna přijímat neslaná nemastná kompromisní stanoviska respektující podstatně rozdílné dílčí zájmy. (Na společné rezoluci o Kuvajtu se ostatně neshodl ani Evropský parlament.) Podívejme se, jak odlišně reagují některé členské státy společenství.

Řecký ministr zahraničí A.Samaras právě uskutečnil bleskovou návštěvu ve Washingtonu, kde se dožadoval, aby budoucí konference po osvobození Kuvajtu řešila také problém Kypru. Přitom Řecko vyslalo do Perského zálivu fregatu výlučně na kontrolu embarga.

Turecko si své zájmy pojistilo důraznou pomocí spojencům.

Německo je stále více považováno za spojence sice bohatého, ale nespolehlivého. Chráněno po desítky let vojsky NATO, zdráhá se nyní pomoci jiné členské zemi tohoto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].