Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z vazby, do vazby

Ve středu 6.2. byl z vazby propuštěn generál Alojz Lorenc, bývalý I.náměstek FMV, člověk, o jehož roli v minulém režimu se dodnes diskutuje.

Ve středu 6.2. byl z vazby propuštěn generál Alojz Lorenc, bývalý I.náměstek FMV, člověk, o jehož roli v minulém režimu se dodnes diskutuje. O den později, ve čtvrtek, byl v Bratislavě opět zatčen.

Během této doby se nám podařilo s ním navázat kontakt a položit mu dvě otázky:

Stále existují dohady o vaší úloze v událostech kolem 17.listopadu a o skartaci materiálů StB, ke kterým jste dal rozkaz. Nebylo by lepší, kdybyste konečně promluvil?

Nechápu, proč se z mého případu dělá taková senzace. Celá společnost měla přece komunismu už dost. I příslušníci StB nebyli s Jakešem spokojeni. Národ se konečně rozhodl vzít vývoj do svých rukou. Já o celé té době mluvím naprosto otevřeně a očekávám, že budu moci vypovídat i před vyšetřovací komisí 17.listopadu.

Víte, že vojenská prokuratura se odvolala proti vašemu propuštění z důvodu porušení zákona? Co říkáte na to, že můžete být opět zatčen?

Podívejte se, já mám tři děti a spoustu osobních problémů. Za chvíli mi jede autobus do Bratislavy. O žádném odvolání nevím, nezajímá mě to.

Pokusme se podívat na „otevřenost“ pana Lorence z jiné strany. Jako I.náměstek ministra vnitra vydal v prosinci 1989 všem náčelníkům StB rozkaz k likvidaci „materiálů, jež by měly vzhledem k současnému politickému uspořádání kompromitující charakter“. Likvidována byla dokumentace o tajných spolupracovnících, kontrarozvědce, ale i vyšetřovací spisy. Osmého prosince vydal rozkaz,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].