Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rozhovor v Porcelánové jizbě

29.listopadu se v Mnichově setkal čs.premiér Čalfa s mluvčím sudetských Němců Franzem Neubauerem. List Sudetendeutsche Zeitung (7.12.1990) věnoval schůzce celou titulní stranu.

29.listopadu se v Mnichově setkal čs.premiér Čalfa s mluvčím sudetských Němců Franzem Neubauerem. List Sudetendeutsche Zeitung (7.12.1990) věnoval schůzce celou titulní stranu. Poněvadž až dosud tak obsáhlá informace v československém tisku nevyšla, uvádíme nepatrně zkrácený překlad. Domníváme se, že podrobná informace je základem tvorby veřejného mínění a že naši občané mají právo na vlastní úsudek. Jednat za zavřenými dveřmi už nelze.Rozhovor se odehrával v Porcelánové jizbě mnichovské rezidence, za přítomnosti generála v.v.ing.Richarda Frodla, který pořídil těsnopisný záznam. Podle tohoto záznamu mělo setkání zhruba následující průběh.

Neubauer zdůraznil, že při setkání nehovořil o žádném finančním odškodnění. Vyhnaní požadují za vyvlastněný majetek náhradní pozemky. To by mohlo přilákat sudetoněmecké podnikatele a podnítit je k investicím. Hovořil o historické šanci, jíž by se měly chytit obě strany, aby překonaly zatížení minulosti řešeními orientovanými na budoucnost, jako model pro střední Evropu.

Mluvčí sudetských Němců zahájil rozhovor humorně míněnou poznámkou, že místem setkání je Porcelánová jizba, nicméně třeba doufat, že ani jedna strana porcelán rozbíjet nebude.

Neubauer uvedl, že sudetští Němci více než 40 let upřímně usilují o smíření s Čechy. Z Havlových výroků orientovaných na budoucnost vzešla naděje, že nyní konečně dojde k vytouženému smíření. V poslední době však vzniká dojem, že dialog mezi Čechy a sudetskými Němci ustrnul na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].