Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Irsko mlhou zahalené

Kromě toho, že odtamtud pocházejí zakuklení pistolníci, kteří byli váženými odběrateli semtexu, se toho o Irsku moc neví.

Kromě toho, že odtamtud pocházejí zakuklení pistolníci, kteří byli váženými odběrateli semtexu, se toho o Irsku moc neví. Snaží se o něm vědět pokud možno co nejmíň i Angličané, aby si nemuseli připomínat, že na Irech téměř po tisíc let páchali genocidu, jaká si moc nezadá s tureckými masakry Arménů. Začala už kolem devátého století příchodem Dánů a Anglosasů na britské souostroví, vyvrcholila za Cromwella a vlekla se až do začátku tohoto století.

Kontinentálního Evropana možná překvapí, že ve srovnání s Iry byli okupující Anglosasové a Normani nekulturními barbary. Irsko totiž existovalo jako organizovaný stát s dobře vypracovanými zákony, psaným jazykem, národní literaturou, přeloženou Biblí a téměř celonárodně přijatým křesťanstvím už od 4. století. Irština byla tedy po řečtině a latině první literární jazyk Evropy.

První křesťanští učitelé na území Moravy nebyli Cyril a Metoděj, nýbrž irská a skotská mise svatého Patricka o století dřív.

Irové zpočátku příliv nové evropské kultury v podobě bohatých a mocných normanských pánů vítali, prodávali jim ochotně pozemky a učili se od nich nové pofrancouzštěné angličtině. Do čtrnáctého století už vzdělaných Irů hovořila oběma jazyky.

Ani si při tom zřejmě nevšimli, že Angličané mezitím převzali vládu a včlenili Irsko do svého království. Došlo jim to, až už bylo pozdě. V roce 1366 vydala anglická vláda v Irsku zákon zvaný Statutes of Kilkenny, kterým genocida vypukla.

Zákon zakazoval užívání irštiny,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].