Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdyby se zavřel kohoutek

Sověti pro letošek přislíbili 7,5 miliónů tun ropy; zbývá ještě zajistit nejméně šest. Dodávky pod 11 miliónů znamenají příděly. Zásoby benzínu dnes normální: na 14 dnů. Československo je stále závislé na sovětské ropě. Jak se vymanit?

Sověti pro letošek přislíbili 7,5 miliónů tun ropy; zbývá ještě zajistit nejméně šest. Dodávky pod 11 miliónů znamenají příděly. Zásoby benzínu dnes normální: na 14 dnů. Československo je stále závislé na sovětské ropě. Jak se vymanit? Řešením je evropský ropovod TAL, avšak za dva až tři roky.

V minulých letech, až do r. 90, dováželo Československo ročně 16–17 miliónů tun ropy. Výhradně ze Sovětského svazu. Nenakupovalo se od žádného jiného dodavatele, jinou než sovětskou ropu by ani nebylo jak a kudy dovézt. Sovětům se platilo z větší části zbožím, ceny byly stanoveny v rámci RVHP. Dovážené množství stačilo na veškerou domácí spotřebu včetně chemického průmyslu, dokonce se vyvážel mírný přebytek (ve formě motorové nafty, topných olejů, polymerů apod.). Přestože na loňský rok Sověti přislíbili opět 16 miliónů, podařilo se čs. vládě dobýt do konce r.90 jen 13,2 tun. Což znamenalo konec veškerého vývozu nafty a olejů, petrochemie omezila výrobu výlučně pro domácí trh. Ze Západu bylo dovezeno menší množství benzínu a poprvé byl použit ropovod Adria: do čs. rafinérií jím přiteklo 150.000 tun íránské suroviny.

Sehnat šest miliónů tun…

Jak jsme na tom letos? Jedinou dlouhodobou smlouvu máme se SSSR, ta je dnes však mrtvou literou. Jinak se musíme snažit nakupovat, jak se dá. „Ropa se dnes kupuje pouze přímo za hotové,“ říká ing. Emil Czakó, ředitel odboru českého ministerstva pro hospodářskou politiku.

S jakým množstvím můžeme v tomto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].