Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Strany volebního typu

Zhruba před rokem, v době, kdy se vyhrotily spory v OF, začali někteří politici prosazovat model tzv. stran volebního typu, aniž přesně uvedli, jak by si jej v praxi představovali.

Zhruba před rokem, v době, kdy se vyhrotily spory v OF, začali někteří politici prosazovat model tzv. stran volebního typu, aniž přesně uvedli, jak by si jej v praxi představovali. Udělali dobře. Na první pohled velmi lákavá myšlenka v sobě totiž skrývá velmi komplikovaný systém, který dnes funguje snad jen v jediné zemi: Spojených státech amerických, kde je politický systém založen na soutěži dvou politických stran.

Demokrati a republikáni

V základních otázkách, jako je svoboda projevu, přesvědčení, rovnost ras a pohlaví nebo existence tržního hospodářství a demokratických politických pravidel, není mezi stranou republikánů a demokratů (dále jen strany) rozdílu.

To, v čem se odlišují, lze nejlépe ukázat - i když s jistým zjednodušením - na stálých politických a ekonomických otázkách, jakými jsou v USA daně nebo sociální pojištění.

Demokraté jsou přesvědčeni, že svět je příliš komplikovaný a všichni nemají stejné možnosti. Vláda by podle nich měla být zřetelně na straně občanů a pomáhat jim v obtížích. Požadují proto rozšíření celonárodního (t.j. federálního) pojištění a zvýšení daní především pro zvlášť bohaté, aby stát měl dostatek prostředků pro pomoc slabým.

Republikáni jsou naopak přesvědčeni, že nejlepší vláda je taková, která se do života občanům plete co nejméně. Preferují tedy nízké daně a zachování současného sociálního pojištění, ve kterém je v podstatě věcí každého, jak se o sebe postará. Zároveň zdůrazňují,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].