Často hledáte, jak…
Obálka vydání 21/1991
21/1991 • 27. 5. – 3. 6. 1991

1991/21

Zahraničí

Pomoc obětem mučení

Zdeněk Lyčka

Podle Amnesty International se systematické mučení provádí v každé třetí zemi na světě. Při cestách do států, v nichž se praktikuje mučení, spolupracuje AI od roku 1973 s lékaři a lékařské prohlídky obětí se staly základním důkazem takovýchto obvinění.

Walesa v Izraeli

Andrzej Lomanowski

Minulý týden, v první den své státní návštěvy v Izraeli, řekl prezident Walesa na zvláštním zasedání izraelského parlamentu: "Mezi Poláky byli lidé, kteří udělali [Židům] mnoho zlého.

Třetí Gándhí zavražděn, volby začaly

Jaroslav Holman

Výbuch nálože, která 21.května doslova rozmetala předvolební shromáždění v jihoindickém městě Šrírámputtúr, bude Indům ještě dlouho znít v uších.

Soumrak generálů

Zbyněk Petráček

Ačkoliv uplynul právě rok od drtivého vítězství barmské opozice v prvních parlamentních volbách po třiceti letech, vládne v této jihoasijské zemi stále vojenská junta.

Kdo bude prezidentem?

Dimitrij Běloševský

Otázka volby prezidenta Ruské federace, především však jeho pravomocí, zaujímala zřejmě nejvýznamnější místo na posledním 4.zasedání lidových poslanců RSFSR.

Výpadek amerického scénáře

Alžběta Hévrová

Díky tomu, že roku 1981 Izrael vybombardoval jaderný reaktor v iráckém Osiraku, nebude Irák prvním arabským vlastníkem atomové bomby, ačkoliv o to vždy usiloval.

Opozice v novém parlamentu

Pavel Hradečný

Mimořádná pozornost albánské veřejnosti byla v posledních týdnech upřena k novému parlamentu, zformovanému ve volbách z 31.března a 7.dubna.