Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zrušit diktát dodavatele

Rozhovor s JUDr.Václavem Bártíkem, ředitelem odboru antimonopolní politiky ministerstva pro hospodářskou strategii a rozvoj ČR

Jaká je u nás legislativní situace v oblasti antimonopolní politiky?

V posledním zákoně o kompetencích se stanoví existence Federálního úřadu pro hospodářskou soutěž. Ten existuje de lege již od června minulého roku, fakticky až od 18.ledna, kdy byl personálně obsazen. Sídlí v Bratislavě.

Slovenská vláda nečekala na zákon a zřídila svůj vlastní republikový úřad již loni v srpnu. V prosinci 1990 byl na našem ministerstvu zřízen odbor antimonopolní politiky, který má tvořit jádro budoucího úřadu. 30.ledna byl schválen federální zákon o ochraně hospodářské soutěže, který vešel v platnost 1.března. Zákon o zřízení českého úřadu pro hospodářskou soutěž schválila ČNR až 26.dubna. Do konce května by měl být zřízen, a to přesunem funkčních míst v rámci sedmi ministerstev, tak, aby nevznikla další zbytečná administrativa.

Může se zdát, že vznik úřadu se zbytečně protahoval, ale je nutné si uvědomit, že jde o systémový zákrok do usměrňování ekonomiky. Všude ve světě se podobné úřady budovaly 20–25 let. Chceme jít rychleji, převzít zkušenosti a také se vyvarovat chyb. Podle mého soudu se práce úřadu projeví velmi rychle, protože již teď máme vytipované případy, kde okamžitě zasáhneme. Přestože náš odbor nemá ještě pravomoci budoucího úřadu, podniky mají povědomí o naší existenci. Již teď nám monopolní postavení na trhu hlásí.

Jak se díváte na úlohu antimonopolní politiky v našich podmínkách, tedy v období unikátního a riskantního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].