Často hledáte, jak…
Obálka vydání 4/1990
4/1990 • 4.–11. 4. 1990

1990/4

Domov

SebeVRAŽDA ?

Milena Šindelářová

Dne ll.listopadu l985 dal brněnský krajský prokurátor (jméno nebylo uvedeno, šlo zřejmě o nasazeného sovětského agenta Vasila Fedorka) souhlas k zatčení moravského křesťanského aktivisty a signatáře Charty 77 Augustina Navrátila.

Krach jedné koncepce

Oldřich Hromádko

Po přečtení článků "Přinejmenším neodpovědná informace" a "Ještě k akci Norbert", uveřejněných v Rudém právu z 24. 3. 1990, můžeme dospět k názoru, že pokud to tak půjde dál, budeme se muset bývalému i nynějšímu federálnímu ministerstvu vnitra a samozřejmě ještě více KSČ omluvit za to, že se snažíme z naší republiky vybudovat právní stát.

Všichni primátorovi muži

Jan Ruml

Jako téměř všechno, také národní výbory byly pouze převodovou pákou KSČ. Prostřednictvím různých odborů uplatňovaly linii strany ve všech koutech země a svou bezbřehou loajalitu zakrývaly propracovaným systémem dalších převodů a mezičlánků.

Jde v Moravské Třebové pouze o silnici?

Josef Zajíček

Příspěvek "Rozhádané město" v deníku Nové Svitavsko mě zaujal natolik, že jsem navštívil Moravskou Třebovou a zajímal se, co je příčinou sporu mezi některými občany města a MěNV Moravská Třebová.

Tady nejste v lázních!

Miroslav Jirásek

Ti, kteří byli v 50.letech souzeni a odsouzeni jako nepřátelé lidově-demokratického zřízení, museli za každý den, kdy v kriminále nepracovali (například byli nemocní, nebo na samotce, v korekci či v přísné izolaci), zaplatit ministerstvu vnitra 27 Kčs.

Ti frajeři se dnes smějí

Jaroslav Spurný

Setkali jsme se na velkém parkovišti jednoho pražského sídliště. Přisedl do našeho auta. Motiv, proč s námi hovořil, jsme blíže nezjišťovali. Ale jak sám řekl, už má všeho až po krk

Lékaři uranové smrti

Jan Vácha

Jsem toho času mluvčím Nezávislé vyšetřovací komise stávkových výborů Čs.uranového průmyslu a chtěl bych na pár řádcích objasnit smysl její činnosti. Nutí mne k tomu zejména různé výroky pracovníků Závodního ústavu národního zdraví (ZÚNZ UP Příbram), které ve "společné diskusi" publikoval týdeník Příbramský atom.

Zahraničí

Kdo z koho na Litvě

Petr Janyška

Jsme možná svědky počátečního rozpadu impéria. Před třemi lety by prý Litevci rádi přijali nějakou formu federace. Tehdy s ní nikdo nepřišel. Dnes mluví výlučně o nezávislosti. Z právního hlediska je věc docela jasná. I Gorbačovovi?

Tádžický únor

Alexandr Langer

Začátkem února jsem odlétal na delší služební cestu do Dušanbe, hlavního města Tádžické SSR, kde jsem předtím strávil dobu od 17.listopadu do 20.prosince 1989.Když jsme spolu s dalšími čs.odborníky založili počátkem prosince OF v Dušanbe, hovořili s námi místní Tádžikové: - Držíme vám palce.

Vsadí Peru na svobodu?

Michaela Freiová

8.dubna se v Peru konají prezidentské volby. Zemí už řadu let zmítá těžká krize, hospodářská politika, založená na státní kontrole, zestátňování a zasahování do ekonomiky přinášejí stále trpčí plody.

Severní hranice neprůchodná

Ivan Lamper

Ve středu 28.3. oznámilo konzulární oddělení československé ambasády ve Varšavě kompetentním orgánům polského ministerstva zahraničních věcí, že občané Polské republiky, kteří budou chtít navštívit ČSR v době pobytu Jana Pavla II., se na hranicích musí prokázat potvrzením o řádné směně peněz.

Litvu zatím nepodporovat

Michal Šaman

V pátek 23.3. přinesla čs.televize zprávu o výzvě Nejvyšší rady Litvy. Od soboty 24.3. zjišťoval Stávkový výbor PF Plzeň ve všech čs.sdělovacích prostředcích, zda se někdo zabývá touto rezolucí.

Kubánská spojka

Zbyněk Petráček, Lucie Šimáčková, Martin Weiss

12.března zatkla kubánská tajná policie jedenáct (podle našeho tisku osm) odpůrců totality, aktivistů Strany pro lidská práva, jen za to, že týden předtím zaslali blahopřejný dopis americké delegaci Výboru na obranu lidských práv.