Často hledáte, jak…
Obálka vydání 5/1990
5/1990 • 11.–18. 4. 1990

1990/5

Zahraničí

Samostatné Slovinsko?

Jaroslav Spurný, J. Hajnovský

Turisté, kteří překročí rakousko-jugoslávskou hranici, nezaregistrují po volné celní kontrole výraznou změnu. Táž krásná horská příroda, takřka totožná výstavba, vzorně obdělaná pole. Ocitli se ve Slovinsku, rozlohou a počtem obyvatel druhé nejmenší republice SFRJ.

Čelit irácké hrozbě

Zbyněk Petráček

Tři události krátce po sobě upoutaly světovou pozornost k Iráku: poprava novináře Farzada Bazofta (15.3.), odhalený pokus o propašování roznětek k jaderným bombám (28.3.) a hrozba Izraeli likvidací zbraněmi hromadného ničení (2.4.).

Estonsko po volbách

Jonatan Tomeš

V neděli 18.března skončil pro Estonce volební maratón. I když různé prognózy a průzkumy veřejného mínění předpokládaly značný náskok bloku Lidové fronty před komunisty a tzv. internacionalisty, přesto nebylo zcela jasné, získají-li stoupenci tábora modro-černo-bílé vlajky v Nejvyšším sovětu republiky dvoutřetinovou většinu.

Čínstí novináři za mřížemi

Lucie Šimáčková

Podle Výboru na ochranu novinářů je dnes na prvním místě v počtu vězněných žurnalistů Čína.

Nebezpečná iluze

Dimitrij Běloševský

První zmínky o nacionálně patriotickém hnutí Pamjať se v sovětském tisku sporadicky objevují od roku 1986. Zpočátku se zdálo, že jde skutečně o neformální iniciativu, která si klade za cíl restauraci ruské kultury, obnovu hodnot a památníků zničených za Stalina a v letech následujících.

Litevská cesta k nezávislosti

Petr Janyška

Po podvodném připojení k SSSR se na Litvě stále udržoval plamínek naděje. Padesát let je najednou jako nic. Stačil příhodný okamžik a jména jako Landsbergis jej dovedly rozdmýchat ve slušný oheň...

Domov

Z komína se kouří

Jaroslav Spurný

Je prokázané, že Státní bezpečnost zametala stopy své minulé nezákonné činnosti pálením materiálů. Problém je zjistit, co se kde pálilo. Příslušníci StB zřejmě vytvořili neprůhlednou clonu tím, že na některých místech ničili naprosto neškodné dokumenty.

Myslí to vedení FMV vážně?

Miloš Hofman

Je to již několik týdnů, co byly zrušeny operativní součásti StB. Byla pozastavena činnost represivního aparátu, který na základě pokynů KSČ plnil úkoly, jež byly pro mnohé konkrétní jedince značně nepříjemné a ostatní společnost udržovaly desítky let ve strachu.

Odpírači čekají

Lukáš Marvan

Dne 22.3.1990 proběhlo u OVS v Litoměřicích přelíčení s odpíračem vojenské služby Ivanem Culkem. Ivan Culek nastoupil základní vojenskou služby v r.1985 a po devíti měsících byl ze zdravotních důvodů propuštěn.

Příčina smrti: průstřel krajiny srdeční

František Wiendl

Chtěl bych vám vyprávět o smrti člověka. Chtěl bych vám alespoň trochu poodsunout černou oponu, která ještě neustále odděluje současnost od éry tzv. "padesátých let".

Svaz letců RČS opět založen

Olga Bezděková

V Paláci kultury se 31. března 1990 konal sjezd obnoveného Svazu letců RČS, na který se sjelo na 215 delegátů z celé republiky a několik desítek hostů.

Přikryjte se sametem

Respekt

Povím Vám naprosto vymyšlenou pohádku o několika zlých loupežnících z Estebanské tlupy. Když na ně král poslal po listopadu nového hejtmana, převlékli pláště a snažili se rehabilitovat a zůstat za každou cenu ve službách policie.

Cesta není hladká, pomsta bude sladká

M. Kabela

Jako emigrant, který 33 let nesměl navštívit svou rodnou zemi, tedy částečně "odrodilec", si nedovedu dobře představit, jak lidé v Československu vlastně myslí, cítí, čím se zabývají, co je pro ně problém a co ne.

Trochu toho luxusu

Respekt

Není třeba pochybovat o tom, že se prominenti bývalého režimu umějí o sebe postarat. Umožňuje jim to i usnesení č.24 z loňského února, vydané předsednictvem bývalé federální vlády.

Vila na Pavím vrchu

Jan Macháček

Název, který mnoha Pražanům nic neřekne: málokdo si ho spojí s výstavnou budovou na kopci nad Smíchovským nádražím. Je viditelná z Braníku, Podolí, Vinohrad, z Letné, Strahova i z Bílé Hory.