Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Olomoucká schůzka OF

O víkendu se v Olomouci sejdou představitelé OF a budou debatovat o nové tváři Fóra. Se zásadním projevem vystoupí mj. V.Klaus.

O víkendu se v Olomouci sejdou představitelé OF a budou debatovat o nové tváři Fóra. Se zásadním projevem vystoupí mj. V.Klaus. Všechno nasvědčuje tomu, že navrhne vytvoření akceschopné politické strany s vertikální strukturou a disciplínou.

Pluralitní společnost má v západní Evropě téměř vždy jednotnou politickou podobu. Dvě přibližně stejně silné strany, jež zaručují rovnováhu a veřejnou kontrolu: velkou levicově centristickou a pravicově centristickou stranu. Takový systém prozatím umožnil zvládnout všechny politické pohromy a sociální otřesy, jaro 68 v Paříži i hornické stávky v Anglii.

V Československu zatím žádná taková rovnovážnost není a pro politickou budoucnost země, z dlouhodobé perspektivy, s odhlédnutím od okamžitých ambicí jednotlivců, je třeba takovému systému položit základy.

Nejsilnější silou zůstává OF, které přitom samo zastřešuje širokou názorovou škálu. Ideální by proto bylo, kdyby obě strany vyšly z Fóra. Jejich politiky by pojila společně prožitá minulost, antagonismus by viděli jako antagonismus dvou politických programů a ne jako vyhlazovací boj. Takto načrtnutý vývoj by šel povlovnou, nenásilnou cestou, budoucí silná pravice a levice by se vytvářely kolem neextrémních sil a postav.

Jak to provést? Optimální by bylo, kdyby se uvnitř OF konstituovaly dva proudy a jejich přívrženci si řekli: Prožili jsme krásný rok, zachovejme si ho neposkvrněný. Nešpiňme, co jsme společně vybudovali. Uzavřeme kapitolu OF a jděme každý svou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].