Často hledáte, jak…
Obálka vydání 33/1990
33/1990 • 24.–31. 10. 1990

1990/33

Zahraničí

Komunální volby v Maďarsku

István Lékó

Necelých pět měsíců po parlamentních volbách utrpěla strana premiéra Józsefa Antalla Maďarské demokratické fórum (MDF) drtivou porážku.

Miliónoví emigranti z Přístavu vůní

Jáchym Topol

Hongkong je jedno z nejbohatších míst na světě. Tento přístav, ekonomům i romanopiscům známý jako "malý drak", se během posledních desetiletí stal spolu s dalšími třemi asijskými státy expanzívní hospodářskou velmocí.

Slovenština

Jaroslav Spurný

Téměř před třemi týdny, 5. října, v Bratislavě uspořádala Matice slovenská shromáždění, které požadovalo uzákonění slovenštiny jako jediného úředního jazyka na Slovensku.

Tragédie na Chrámové hoře

Respekt

Od krveprolití u jeruzalémské Zdi nářků uplynulo již čtrnáct dnů. Během této doby přinášely československé sdělovací prostředky pouze ohlasy světového veřejného mínění a emocionálně laděné fotografie.

Nie všetko je milosť

Egon Lánský, Andrej Sárkány

Emília Boldišová, ktorá sa v 38.čísle Literárneho týždenníka (21/09) zhovára s Jozefom Šrámekom, podpredsedom Svetového kongresu Slovákov, sa na rozhovor očividne dobre pripravila.

Exilová naděje pro Etiopii

Zbyněk Petráček

"Neexistují experti na Etiopii, jsou pouze různé stupně neznalosti," říká replika známého úsloví o sovětologii. Ve zmatcích vleklé občanské války ani světové agentury nezaregistrovaly, že se etiopská exilová opozice začíná sjednocovat.

Tváří v tvář sjednocení

David Kopelent

Zda znovusjednocení Německa proběhlo tím nejšťastnějším způsobem, či naopak, ukáže až další vývoj. Jde pochopitelně o vývoj v bývalé NDR, i když právě zde většina obyvatel tvrdí, že směrodatné je pro ně to, co přichází ze západu.

Teddy Kollek: Komisi bych přijal

Irena Gerová

Krátký rozhovor s Teddy Kollekem.

Domov

Popílek pro Prunéřov

Jan Pelc

Mezi městy Chomutov, Kadaň a Klášterec se dnem i nocí, v trojsměnném provozu, po němž v jiných odvětvích zoufale voláme, staví složiště popílku pro odpad elektráren Prunéřov I a Prunéřov II.

Lágry padesátých a šedesátých let

Josef Dolejší

V nedávné televizní relaci se hovořilo o odbojové práci, jako by začala až rokem 1968. Nevím, zda si autor pořadu uvědomuje, jak takový postoj zapůsobí na diváky, kteří v padesátých letech prošli komunistickým peklem, kdy se nevynášely rozsudky na měsíce vězení, ale rozsudky smrti, doživotního nebo pětadvacetiletého věznění, a kdy odsouzení na deset nebo méně let bylo považováno za nejmírnější trest.

Otevřený účet

Eduard Ševčík

Kde jsou odborníci, kteří nás v loňském roce v bratislavské televizi několikrát přesvědčovali o dokonalosti a nezávadnosti Gabčíkova? Prozatím stálo 17 miliard. Kdo je zodpovědný za monitorovací systém DERIS pro atomovou elektrárnu Mochovce, který není k ničemu, ačkoliv stál miliardu?

Nežádám pomsty před Bohem

Antonín Doležal

(poslední hodiny života gen.Heliodora Piky)
Kolem svátku sv.Aloise toho roku jsem byl k půlnoci probuzen dozorcem trestnice. Naléhal, abych s ním šel rychle podat náboženskou útěchu a sv.svátost vězni v borské trestnici.

O vekslácích trochu jinak

Benjamin Kuras

Kdekdo si láme hlavu, jak se jich zbavit. Málokdo, jak jich využít. Škoda. Veksláctví je totiž zvláštní talent, který v nerozvinutém hospodářství působí neblaze jenom proto, že - jako samo hospodářství - neměl šanci se vyvinout.