Často hledáte, jak…
Obálka vydání 34/1990
34/1990 • 31. 10. – 7. 11. 1990

1990/34

Zahraničí

Dva póly zločinnosti

Dimitrij Běloševský

Litěraturnaja gazeta uvedla 17.10.1990 pozoruhodné interview s jedním z bossů uzbeckého podsvětí. Z rozhovoru vyplývá, že ke sloučení mezi mafií a zločinným podsvětím dosud nedošlo. Mafie usiluje o moc, podsvětí prý o peníze.

Mír na úvěr

Zbyněk Petráček

Aktivní účast v protiirácké koalici poskytla Sýrii alibi a volné ruce v Libanonu. Proto se také nikdo nepozastavil nad nekompromisní likvidací vzdávajících se stoupenců generála Aúna a pouze Francie požádala OSN o přešetření této události.

Bude válka, nebude?

Petr Janyška

V kuvajtské poušti dnes stojí 200.000 iráckých vojáků. Proti nim se připravuje 200.000 Američanů, kteří budou co nejdřív posíleni o dalších 50.000 mužů. Spolu s nimi plavidla a posádky dvaceti zemí: Francie, Velké Británie, Itálie, Kanady, Austrálie, Saúdské Arábie, Egypta...

Když nezaměstnaný, tak v Německu

Bohuslav Blažek

Není nezaměstnanost jako nezaměstnanost: hodně záleží na tom, ve které zemi vás tato událost potká. Péče o nezaměstnané v SRN má k dispozici mnoho propracovaných metod, hustou síť pracovních úřadů, výzkumný ústav, dva odborné časopisy i počítačovou síť.

Nejistá budoucnost města budoucnosti

Jan Čulík

Představte si společnost, v níž komputerizace dosáhla takové úrovně, že každá vaše cesta metrem je přesně zaznamenána a analyzována, kde továrny sestavují výrobky ze součástek, které jsou dodávány z celého světa přesně v okamžiku, kdy je jich zapotřebí, a kde počítače prý dokonce obohacují i tradiční místní kulturu. Touto společností je současný Singapur.