Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nejistá budoucnost města budoucnosti

Představte si společnost, v níž komputerizace dosáhla takové úrovně, že každá vaše cesta metrem je přesně zaznamenána a analyzována, kde továrny sestavují výrobky ze součástek, které jsou dodávány z celého světa přesně v okamžiku, kdy je jich zapotřebí, a kde počítače prý dokonce obohacují i tradiční místní kulturu. Touto společností je současný Singapur.

Představte si společnost, v níž komputerizace dosáhla takové úrovně, že každá vaše cesta metrem je přesně zaznamenána a analyzována, kde továrny sestavují výrobky ze součástek, které jsou dodávány z celého světa přesně v okamžiku, kdy je jich zapotřebí, a kde počítače prý dokonce obohacují i tradiční místní kulturu. Touto společností je současný Singapur.

Vedle jedné ze singapurských dálnic se rozkládá Singapore Science Park, Singapurská oblast pro vědecký rozvoj, uprostřed níž stojí ústředí singapurské Národní rady pro komputerizaci. Je to vládní úřad, jehož úkolem je uvést do praxe pozoruhodný státní komputerizační plán. Cílem plánu je v zemi, kde už 25 let vládne jediná strana a kde je všechno řízeno z jediného ústředí, vytvořit plně komputerizovanou společnost.

Na úpatí Jurong Hill je v Singapuru lokalizován průmysl, který se v šedesátých a sedmdesátých letech zasloužil o podstatný ekonomický růst této země. Elektrárny a rafinérie ropy však dnes představují starý typ průmyslového rozvoje, rozvoje před elektronickou revolucí. Během prvních dvaceti let své nezávislé existence dosáhl Singapur neobyčejně vysokého ekonomického standardu, který šel ruku v ruce s minimální inflací a s plnou zaměstnaností. V roce 1985 však nastal hospodářský pokles. Vláda byla nucena analyzovat ekonomickou situaci a pro budoucnost formulovat zcela novou strategii.

Informační sítě

I když je Singapur tzv. „free port“, svobodný přístav, kde se neplatí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].