Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Žalobce ochráncem zákona

Do kompetence SNB patří také správa vyšetřování, orgán činný v trestním řízení. Pokud policista zjistí porušení zákonů, zavolá na místo prohřešku vyšetřovatele, který čin objasňuje a pátrá po pachateli.

Do kompetence SNB patří také správa vyšetřování, orgán činný v trestním řízení. Pokud policista zjistí porušení zákonů, zavolá na místo prohřešku vyšetřovatele, který čin objasňuje a pátrá po pachateli. Tato složka, ostatně jako celý sbor, byla vytvořena podle sovětského modelu. To znamená, že vyšetřovatel podléhá nadřízeným správám, ale také náčelníkovi a jeho zástupcům na jednotlivých obvodech nebo okresech. Dozor nad jeho prací provádí prokuratura, která vypracovává i žalobu. V minulosti to někdy vedlo (a zákon to nevylučuje ani v současnosti) k odstraňování nesrovnalostí v žalobě a k uhlazování důkazů, aby u soudu nedocházelo k rozporům. Práce prokuratury i správy vyšetřování byla posuzována podle počtu odsouzených pachatelů. Kolik „zločinců“ bylo „vyrobeno“ jenom proto, aby obstála prokuratura, anebo proto, že se dotyčný znelíbil vyšetřovateli, už dnes nespočítáme.

Vyšetřovatel při současné právní úpravě vykonává téměř všechno, co je součástí tzv. napadlé trestné činnosti (dostaví se na místo činu, provádí ohledání, sám o tomto úkonu sepisuje protokol, s nímž pracuje podle vlastního uvážení a z něhož vychází při usvědčení pachatele). Na druhé straně jeho práci omezuje řada zbytečných předpisů, jejichž výsledkem jsou pouze haldy popsaných papírů a hodiny nesmyslné práce.

Pokud vyšetřovatel uzná případ za ukončený, příslušný spis předá prokurátorovi. Ten má právo vrátit jej zpět s pokyny, které považuje za důležité k doplnění vyšetřování. Vyšetřovatel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].