Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Express-chronika

Jedním z nejvýznamnějších samizdatových, dosud oficiálně neregistrovaných časopisů, které vycházejí nejen na území Ruské federace, ale i v celé SSSR, a nezřídka pronikají i za hranice "první země socialismu", je Express-chronika.

Jedním z nejvýznamnějších samizdatových, dosud oficiálně neregistrovaných časopisů, které vycházejí nejen na území Ruské federace, ale i v celé SSSR, a nezřídka pronikají i za hranice „první země socialismu“, je Express-chronika. Rozhovor s Andrejem Kožuchovem, jedním z redaktorů, který před lety studoval na bratislavské univerzitě, nám ujasnil leccos z toho, co jsme dosud jen nejasně tušili.

Express-chronika je nezávislý týdeník, který v mnohém vychází ze známého samizdatového periodika Chronika těkuščich sobytij (Kronika aktuálních událostí). Právě z něj před lety čerpalo informace i zahraniční vysílání v ruštině. Šéfredaktorem publikace je Alexandr Podrabinek, bývalý předseda komise vyšetřující zneužívání psychiatrie, který byl za svou činnost sovětskými úřady nejednou trestán.Týdeník s železnou pravidelností a záviděníhodnou odvahou uvádí na svých stránkách to, co oficiální sovětský tisk zkresluje nebo vůbec zatajuje, tedy především problematiku sovětských politických vězňů, kteří by podle oficiálních tvrzení dnes již vůbec neměli existovat. List se věnuje závažným případům porušování lidských práv, lidské důstojnosti a vůbec všeho, co dosud činí SSSR oblastí značně vzdálenou evropskému kontinentu. Chování státních orgánů bylo úměrné aktivitě novinářů z Express-chroniky. S výjimkou Alexandra Podrabinka nebyli sice vězněni, existuje však řada jiných způsobů, jak nepohodlným osobám naznačit, že jejich počínání je nežádoucí.

Redakce dosud nemá vlastní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].