Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jiří Wonka z Vrchlabí

Jiří Wonka z Vrchlabí obdržel v těchto dnech po zásahu Ústředí české advokacie poslední dopis, který jeho bratr Pavel Wonka poslal 16.dubna - tedy několik dní před smrtí - svému advokátovi, JUDr.Milanu Jelínkovi z advokátní poradny v Hradci Králové.

Jiří Wonka z Vrchlabí obdržel v těchto dnech po zásahu Ústředí české advokacie poslední dopis, který jeho bratr Pavel Wonka poslal 16.dubna - tedy několik dní před smrtí - svému advokátovi, JUDr.Milanu Jelínkovi z advokátní poradny v Hradci Králové. Dr.Jelínek o dopisu celé dva roky rodinu neinformoval údajně proto, „že ho jeho klient nezprostil slibu mlčenlivosti“. Současně s dopisem Pavla Wonky uveřejňujeme i dopis Vladimíra Krále z 10.ledna 1990.

AP Hradec Králové dr.JelínekVážený pane doktore!Telegraficky…Nechávám si psát dopis.Několik dní jsem o sobě nevěděl. Zvracím. Vše se se mnou točí. Jsem zcela bez vlády. Jídlo jsem měl naposledy před zatčením. Nemohu ani pít, zase odstraňuji suché koráby, abych mohl dýchat. Všechnu tekutinu zvracím. Nevím, jak dlouho vydržím. Včera večer jsem se po několika dnech probral k sobě. Díky studeným obkladům spoluvězňů. Díky neustálým výplachům úst vodou se držím při životě. Spolknout nic nemohu.Žádám Vás o okamžitý zákrok ve všech možných směrech a okamžitý výslech rodiny. Nedejte na to, jak je věc venku deklarovaná. Trpím i bolestmi pohybového ústrojí a ledvin. To víte, ležet na betonu pod otevřeným oknem celý týden, to není legrace. Bylo proti mně použito mnohé mučení a násilí. Něco bylo deklarováno jako zdánlivé. Legální, něco skrytě. Od toho prvého mám zmrzačené ruce. Od druhého další části těla. Najdou se totiž tací, kteří mne dokázali bít pendrekem do dlaní a zmrzlých prstů u nohou, i při přenášení k lékaři.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].