Situace kurdských běženců se dnes, 8.června, zásahem bezpečnostních orgánů radikálně změnila. Pracovníci Správy pasů a víz z Teplic ukončili uprchlíkům pobyt na našem území. Podle razítek v pasech měli někteří opustit Československo nejpozději dnes a někteří byli vyrozuměni, že jejich pobyt končí během 48 hodin. Pracovníci tureckého velvyslanectví se současně snaží dosáhnout návratu Kurdů do Turecka. Československý helsinský výbor, Přípravný výbor Helsinského občanského sdružení, Svaz kurdských studentů, Rada českomoravského parlamentu, Nezávislé mírové sdružení, Výbor dobré vůle a mnozí jednotliví občané vyjadřují nesouhlas se způsobem, jakým oficiální sdělovací prostředky dosud o tomto problému informovaly.

Podstatné je, že jde o politické, nikoli ekonomické emigranty, což československá média z nepochopitelných důvodů odmítají zveřejňovat. Vrcholem současné dezinformační kampaně je bezesporu šot, který dne 8.6.90 odvysílal Deník ČST. V obrazovém zpravodajství dodaném televizní redakcí z Ústí n/L jsme se stali svědky otřesného zásahu do lidského soukromí. Redaktoři překvapili běžence ve spánku, bez skrupulí je natáčeli a celý výkon byl doprovázen tendenčním komentářem. Také rozhovor s úředníkem pasů a víz zarážel necitlivostí k zásadní otázce: Kurdové mají podle nařízení „vyšších míst“ opustit naše území, ale nikoho - zdá se - nezajímá, kam vlastně mají od nás odjet.Proti postupu československých orgánů protestujeme a žádáme, aby byla uprchlíkům neprodleně…

v14.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

v14.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 23 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte