Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdyby byl cikán svatý, zbělet nemůže

Na koordinační centrum OF Prahy 3 došel podepsaný dopis. "Věc: Vyjádření se k rodině X. Zúčastnili jsme se sněmu OF Praha 3 dne l2.2.l990 v hotelu Tichý. Máme výhrady ke jmenování nových poslanců ONV Praha 3, speciálně k Y.X. - je to cikán!"

Na koordinační centrum OF Prahy 3 došel podepsaný dopis. „Věc: Vyjádření se k rodině X. Zúčastnili jsme se sněmu OF Praha 3 dne l2.2.l990 v hotelu Tichý. Máme výhrady ke jmenování nových poslanců ONV Praha 3, speciálně k Y.X. - je to cikán!“

Pisatelé uvádějí, že rodina X. má v domě i v širším okolí špatnou pověst. Bratr budoucího rómského poslance je přes den vykloněn polonahý z okna, protože je v invalidním důchodu. A další podtržený výkřik: „Může jeho bratr Y.X. být lepší? Nikoliv. Cikána za poslance, to snad nemyslíte vážně!“ Nechybí ani výrok, který se - spíš s úsměvem - šířil Žižkovem již před sametovou revolucí: Žižkov se stane čtvrtí Cikánů a nás odtud vyženou!

Humánně orientovaný občan si povzdychne - stále stejný rasismus. Cožpak nikdy neskončí? A pisatelé rozhořčeného dopisu spolu s dalšími stejně smýšlejícími se rozhořčí ještě víc - mají přece pravdu! Fyzik Bohr vyjádřil paradox vyhrocené situace větou: „Hluboká pravda se pozná podle toho, že jejím protikladem je opět pravda.“ Za tímto protikladem, rómskou pravdou, jsme si s členem Rady OF Prahy 3 panem F.Jančaříkem zašli do klubu Rómské občanské iniciativy na Žižkově.

Rada už zasedala. Pánové mezi pětadvaceti až padesáti lety, dobře a vkusně oblečení, důstojní. Když jsem jim přečetla shora uvedené výkřiky (pisatele jsem pochopitelně nejmenovala), pan Y.X., navrhovaný poslanec, nabral dech, aby se vyjádřil. Pan Rusenko Jan, mluvčí ROI, ho pohybem ruky zarazil: "Počkej, nemá cenu se rozčilovat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].