Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Turecká policie: Na saúdském konzulátu byl zavražděn opoziční novinář

Aktivisté a Chášukdžího přátelé před konzulátem v Istanbulu • Autor: REUTERS
Aktivisté a Chášukdžího přátelé před konzulátem v Istanbulu • Autor: REUTERS

Saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží minulé úterý beze stopy zmizel v Turecku: už nevyšel ze saúdského konzulátu v Istanbulu, kam šel pro dokumenty potřebné ke svatbě se svou tureckou snoubenkou. Agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký turecké vládě tvrdí, že byl na konzulátu zabit. Turecká prokuratura oznámila, že zmizení novináře začala vyšetřovat.

Rijád trvá na tom, že Chášakdží konzulát opustil. Korunní princ Mohamed bin Salmán nicméně v reakci na žádost Turecka řekl, že umožní konzulát v Istanbulu prohledat: „Prostory konzulátu jsou svrchovaným územím, ale dovolíme jim na zastupitelský úřad vstoupit, prohledat ho a dělat vše, co potřebují. Nemáme co skrývat.“

„Policie se na základě prvotního vyhodnocení domnívá, že byl novinář na konzulátu zabit skupinou, která do Istanbulu zvlášť kvůli tomu přijela a vrátila se do vlasti týž den,“ uvedl zdroj agentury AFP. Ten hovoří o předem naplánované vraždě novináře s tím, že tělo bylo z konzulátu ihned po činu odvezeno.

Vraždu na konzulátu potvrdily také zdroje agentury Reuters a amerického deníku The Washington Post. Podle některých tureckých zdrojů citovaných listem The Washington Post byl mučen, jeho tělo rozřezáno na kousky a odvezeno po částech z ambasády.  Liz Sly, novinářka z tohoto deníku, na Twitteru uvedla, že Chášakdžího ostatky měly být odvezeny v diplomatických krabicích.

Chášakdží byl poslední měsíce vskutku přesvědčen, že ho Saúdové chtějí zabít, píše jeho dlouholetá kamarádka Robin Wright, blízkovýchodní expertka týdeníku The New Yorker.  O den dřív, než zmizel, prý ještě svému přítel zopakoval, že se bojí zatčení a únosu do Saúdské Arábie.

Jeho komentáře pravidelně tiskly The Washington Post, jeho názory citovala BBC, The New Yorker a další špičková světová média. Považovali jej za velmi důvěryhodného analytika saúdského dění - novináře, který v rámci tamních omezených pravidel vystupoval proti náboženským extremistům a podporoval progresivní ideje.

Turecká policie už dříve sdělila, že skupina občanů Saúdské Arábie do budovy konzulátu své země v Istanbulu vstoupila v době, kdy se v ní nacházel i Chášakdží. U své turecké snoubenky nechal na ulici před konzulátem mobil s žádostí, ať zavolá poradci prezidenta Erdogana, pokud se nebude vracet.  Sama Hatice Cengiz nicméně v reakci na zprávy o jeho smrti na Twitteru napsala, že nevěří, že byl zabit.

V Saúdské Arábii dochází k rychlým modernizačním reformám pod taktovkou zmiňovaného korunního prince Mohameda bin Salmána. Otevřela se kina, ženy smějí řídit, chystá se stavba hypermoderního města i ekonomické změny. Tyto reformy mají ve světě výborné PR, avšak Chášakdží kritizoval, že zároveň se posiluje diktátorská vláda. A že se šrouby utahují nejen radikálním klerikům, ale veškerým kritikům.

Novinář byl původně loajální ke královské rodině a měl blízko k předním politikům. Postupem let byl však stále kritičtější a vloni ze strachu o své bezpečí odešel do exilu. Svého času populární televizní komentátor tak od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály i novináře. Ve svých komentářích Chášakdží kritizoval korunního prince, že sice propaguje reformy, ale nepřipouští žádnou debatu o nich. Předmětem jeho kritiky byla i účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu či politika Rijádu vůči Kataru.

„Dělá správně, když jde proti extremistům. Ale cílí na špatné lidi,“ psal už vloni v deníku The Washington Post na adresu korunního prince: „Mohu zaručit, že většina zatčených z posledních měsíců hájí pluralitu a diversitu ve společnosti. Jejich názory by z nich teoreticky měly dělat ideální spojence při uskutečňování ctižádostivé agendy korunního prince.“

Pokud byl Chášakdží opravdu zavražděn, bude to představovat značnou výzvu pro Donalda Trumpa: Saúdové a tamní korunní princ jsou spolu s Izraelem jednoznačným partnerem USA v regionu. Trump je na rozdíl od Íránu nikdy nekritizuje, naopak Saúdy v regionální politice podporuje například masivními vývozy zbraní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].