Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Senát jasně řekl, že politicky poddajní lidé na ÚS nepatří

Jestli se prezident z odmítnutí Gerlocha nepoučí, je lepší Ústavní soud neobsazovat

Ústavní soud; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ústavní soud; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

  1. Prezident Miloš Zeman ve středu zažil v Senátu výrazný neúspěch, když senátoři odmítli jeho kandidáta na ústavního soudce Aleše Gerlocha. Podařilo se mu získat pouze 19 hlasů z 64, kteří volili.
  2. Často se psalo, že profesor Gerloch je mužem Miloše Zemana. Přesnější by ale bylo, že je mužem toho, kdo je zrovna u moci. Gerloch sice Zemanovi opakovaně vyšel vstříc svými právními postoji, ovšem stejně tak byl k ruce i současnému premiéru Andreji Babišovi, kterému pomáhal s obhajobou proti obvinění ze střetu zájmů. Senát svým ne jasně řekl, že politicky poddajní lidé na Ústavní soud nepatří.
  3. Hrad při hájení Gerlocha navíc vůči Senátu postupoval přehlíživě. Na obhajobu jeho kandidatury se do horní komory vypravil kancléř prezident Vratislav Mynář, o němž vyšlo nedávno najevo, že se snažil ovlivňovat rozhodování vysoce postavených soudců. Je to podobné, jako kdyby se za podezřelého přimlouval recidivista.
  4. Rozhodování o Gerlochovi bylo do jisté míry i testem ODS. Gerloch v minulosti své členství v KSČ zlehčoval a šéf Senátu za ODS Jaroslav Kubera původně naznačoval, že by kandidát Senátem mohl projít. Tím, že pro něj nyní pravicová ODS nehlasovala, dala najevo, že relativizace totality jí vadí.
  5. Odmítnutí Gerlocha nicméně není nic výjimečného. Senát v minulosti odmítl řadu dalších kandidátů, a to i předchozím prezidentům. Znamená to, že svoji roli - v tomto případě pečlivého posuzovatele nominantů do klíčové ústavní instituce - bere vážně.
  6. Prezident má na výběr. Může se ze své chyby s Gerlochem poučit a navrhne silného kandidáta s vnitřní integritou. V opačném případě opět riskuje v Senátu náraz. Pak je lepší, aby byl Ústavní soud delší dobu částečně neobsazený, než aby v něm zasedali lidé, pro které Ústava mnoho neznamená.
  7. Obsazování Ústavního soudu by nemělo zastínit další důležité personálie v justici. Brzy se bude mimo jiné rozhodovat o novém vedení Vrchních soudů. I tam může Hrad zkoušet protlačit problematické lidi a je nutné to již nyní pozorně sledovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].