Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Proč policie chrání čínské papaláše a jejich vítače

Tuzemští policisté se postavili proti občanům a zřejmě i proti zákonu

Policie od sebe odděluje skupinu demonstrantů a příznivců čínského prezidenta. • Autor: Matěj Stránský
Policie od sebe odděluje skupinu demonstrantů a příznivců čínského prezidenta. • Autor: Matěj Stránský

Malá tibetská vlajka vylepená v okně a stržená a zabavená českými policisty – prý se za ní může skrývat ostřelovač, který by mohl ohrozit někoho z čínské prezidentské delegace. Žaluzie stažená na stejném okně ovšem už bezpečnostním rizikem skrývajícím potenciálního útočníka nebyla. Policií na základě smyšlených důvodů uzavřené Hradčanské náměstí, na němž se měla konat ohlášená demonstrace na podporu Tibetu a proti čínskému prezidentovi. Řvoucí policejní vrtulník visící nad demonstranty, kteří se pokoušeli přesto k Hradu dostat. Desítky policistů v parku, kde se měli sejít přátelé Tibetu. A další a další informace o policejních krocích, které měly jediný zřejmý důvod.

A ten byl dostat z dohledu čínského prezidenta a jeho delegace cokoli, co by mohlo připomínat protest proti komunistické totalitní čínské ideologii. Protest proti porušování tamních lidských práv; proti okupaci Tibetu, přivlastňování Taiwanu nebo proti útlaku Ujgurů. Z dohledu čínského prezidenta a jeho soudruhů byli uklízeni občané, kteří chtěli dát najevo, že nevymění podivné čínské investice za svobodu, že nesouhlasí s ponižováním před čínskými papaláši a že se jim nelíbí, co dělá v tomto duchu prezident Miloš Zeman. Mimochodem uklizen z dohledu Hradu byl i Ivan Havel a jeho žena – scéna jako vystřižená ze hry jeho bratra Václava. Radost čínských soudruhů nesmělo nic narušit. To je zřejmé. Ale kdo mohl dát k takové policejní svévoli příkaz?

Senátorka a dlouholetá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová upozornila, že se česká policie nechovala jako ochránce českých občanů, ale jako ochránce prezidenta Zemana.  V policejních kuloárech není těžké slyšet hlasy, že současný policejní prezident Tomáš Tuhý má Miloše Zemana ve velké úctě a snaží se mu zavděčit. Proč ne, ale to jej neopravňuje dělat z českých občanů rukojmí jeho obdivu k hlavě státu. Ani jej to neopravňuje porušovat zákony tím, že se odvolává na hrozbu bezpečnostních rizik, která riziky nejsou. Jakým rizikem je občan zahalený do tibetské vlajky kráčející osaměle přes most, daleko od dosahu čínské delegace? Přesto byl zadržen a perlustrován.

To, co se dělo a stále děje během návštěvy čínského prezidenta, bude muset vysvětlovat nejen generál Tuhý. Odpovědnost nese prezident, jeho kancléř, ministr vnitra a další. Nikdo po nich nechce vysvětlení jejich ideologického postoje. Ať si čínského prezidenta a jeho zář milují, jak chtějí. Ale budou muset vysvětlit spoustu detailů, které v policejních zásazích připomínaly totalitní praktiky. Třeba na pražské Kampě strhli čínští proprezidenští vítači z jednoho okna tibetskou vlajku. Policie vlajku od nich převzala – aniž se je pokusila jakkoli zkontrolovat. A majitelce oznámili, že vlajku vrátí, až celá sláva skončí. Jasné porušení práva svobody projevu.

Respekt začal oslovovat odpovědné politiky, zástupce bezpečnostních institucí, ale i právníky a bude se snažit zjistit a popsat pochybení moci. O průběhu našeho pátrání vás budeme informovat nejpozději v novém vydání časopisu. Určitě v tom pátrání nebudeme sami a rádi přijmeme jakoukoli informaci, která nám v naší práci pomůže.

Čtěte více

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].