Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Redakce, Rozhovory, Společnost

Kancléř Scholz už v rámci sankcí proti Rusku nevylučuje ukončení projektu Nord Stream 2

S Lianou Fix z nadace Körber Stiftung o dodávkách plynu a postoji nové berlínské vlády ke konfliktu na Ukrajině

Nord Stream 2, září 2021 • Autor: Profimedia
Nord Stream 2, září 2021 • Autor: Profimedia

„Angela Merkel se vždy pohybovala v konsensu německé společnosti a reagovala, až když se tento konsensus změnil. Což se u Nord Streamu 2 nestalo. V Německu silně rozšířen narativ, že Sovětský svaz byl přece i na vrcholu studené války spolehlivým dodavatelem plynu, a proto nemusíme brát geopolitická rizika plynovodu tak vážně. Až v posledním půlroce se zvýšilo povědomí, že Rusko používá plyn k politickým cílům,“ říká Liana Fix, programová ředitelka pro mezinárodní politiku v nadaci Körber Stiftung a autorka knihy Germany's Role in European Russia Politics: A German power (Německa role v evropské politice vůči Rusku: Německá moc).

Co si myslíte o ostré kritice německé politiky v ukrajinské krizi, která zaznívá přímo z Ukrajiny, z řady postkomunistických zemí i z anglosaského tisku?

Leccos mi připadá přehnané - například že Německo není spolehlivým partnerem v NATO. Příčiny této kritiky jsou ovšem srozumitelné. Německo doposud v konfliktu skutečně nesehrává roli, kterou by vzhledem ke své váze i významu v Evropě a vzhledem ke svým vztahům s Ruskem hrát mělo. USA tak přebírají vůdčí roli v řešení, na rozdíl od konfliktu v roce 2014, kdy ji mělo právě Německo a Francie. Navíc mnohá prohlášení z Německa v jiných zemích vyvolala nejistotu.

Co podle vás Německo v minulých týdnech dělá špatně a co by tedy mělo dělat jinak?

Zatím chybí jasná a jednolitá komunikace. V minulých dvou týdnech přicházely z nové vlády složené ze tří stran různé, někdy i protikladné názory, například ohledně plynovodu Nord Stream 2 a toho, zda jsme ochotni jej zahrnout do sankcí po případné ruské agresi. Trvalo dlouho, než kancléř Olaf Scholz řekl  jasné slovo. Sdělení tedy musí být komunikována jasněji - a například v debatě o dodávkách zbraní na Ukrajinu musí Německo v případě, že zůstane u odmítání vývozu, převzít větší odpovědnost jinde. Například ještě více vojensky podporovat pobaltské státy, kde již Němci vedou jeden prapor vojsk NATO.

Zmínila jste Nord Stream 2. Proč vlastně Angela Merkel Nord Stream 2 nikdy nezastavila? Navzdory válce v roce 2014, atentátu na Alexeje Navalného, snaze Ruska ovlivňovat volby v západních demokraciích i hackerským útokům na Spolkový sněm…

Angela Merkel se vždy pohybovala v konsensu německé společnosti a reagovala, až když se tento konsensus změnil. Což se u Nord Streamu 2 nestalo. Vámi uvedené body nestačily k tomu, aby byl plynovod opravdu zpochybněn, a to i kvůli tomu, že je v Německu silně rozšířen narativ, že Sovětský svaz byl přece i na vrcholu studené války spolehlivým dodavatelem plynu, a proto nemusíme brát geopolitická rizika plynovodu tak vážně. Až v posledním půlroce se zvýšilo povědomí, že Rusko používá plyn k politickým cílům. Že zásobníky jsou momentálně tak prázdné i proto, že Gazprom dostatečně nezásobuje Evropu. Tento poznatek se ale šíří pomalu. A také se kvůli německému opuštění uhelné a jaderné energetiky vždy říkalo, že plyn je přechodovou technologií, kterou k této proměně potřebujeme.

Jak závislé je Německo na ruském plynu?

Závislé je - kvůli tomu, že se dostatečně nesnažilo o diverzifikaci, v Německu nejsou například žádné terminály na zkapalněný plyn. Více než polovinu svého plynu dováží z Ruska, tedy více než průměr EU, kde to je asi 40 procent. Tato pozdní diverzifikace vede k nynějším obavám z toho, že Rusko v případném konfliktu zastaví dodávky plynu. Je pozoruhodné, že jsou to teď Spojené státy, které vyjednávají s jinými poskytovateli, například Katarem, o případném nouzovém dovozu plynu do Evropy. Mnozí zastánci Nord Streamu 2 často říkali, že nás USA kritizují kvůli vlastním sobeckým ekonomickým zájmům na dovozu dražšího zkapalněného amerického plynu.

Angela Merkel a Olaf Scholz • Autor: REUTERS
Angela Merkel a Olaf Scholz • Autor: REUTERS

Je myslitelné, že Nord Stream 2 nebude spuštěn? A jaké by to mělo důsledky?

Po zmíněných zmatcích nyní kancléř jasně řekl, že všechny možnosti leží na stole, tedy i zavření Nord Streamu 2. Není samozřejmě jasné, co přesně to znamená, prohlášení je asi i úmyslně nejasné, aby Rusko nemohlo kalkulovat s další eskalací. Ale nevíme, od jaké chvíle bude následovat jaký druh sankcí, kdy tedy přijde v úvahu konec Nord Streamu 2. Bude stačit, pokud Rusko uzná nezávislost tzv. donbaských republik? A jak přesně by sankce vypadala: šlo by o moratorium, nebo definitivní ukončení projektu plynovodu?

Jaké by bylo důsledky pro Německo, pokud by byl Nord Stream 2 zastaven?

To by záleželo na Rusku, zda by například za trest zastavilo či redukovalo dodávky plynu nebo zablokovalo tranzitní linii přes Ukrajinu. Hlavně by velké ztráty dopadly na zúčastněné firmy, které by nejspíše požadovaly odškodnění za ztracené investice.

Momentálně západní demokracie debatují o přesné podobě sankcí. Co Německo v rámci těchto jednání prosazuje? Jak chce definovat agresi a jaký typ sankcí chce v jaké situaci spustit?

Shoda na sankčním balíčku vzniká, ale není jasné, jak bude vypadat. Objevily se zprávy, že Německo bylo proti případnému vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, ale to posléze bylo dementováno. Hovory jsou velmi důvěrné. Americká strana sice některé scénáře cíleně pouští médií, v Německu se ale žádné konkrétnosti ven nedostaly.

Jaké byly dopady evropských sankcí zavedených po ruské agresi v roce 2014 na německou ekonomiku?

Rusko - myslím - v pořadí nejdůležitějších obchodních partnerů o jedno nebo dvě místa pokleslo. Zajímavé je, že mnozí diplomaté vzpomínají, že v roce 2014 Německo k obecnému překvapení v rámci EU podporovalo velmi přísný sankční režim. A právě taková vůdčí role nyní chybí.

Je to tím, že je Olaf Scholz vůči Rusku měkčí než byla Angela Merkel - nebo to je tím, že nová berlínská vláda vznikla teprve v prosinci?

Neřekla bych, že německá politika bude měkká, ve vládě jsou i Zelení, kteří razí vůči Rusku relativně tvrdý postoj orientovaný na lidská práva. Jiná je nynější vláda zatím právě v tom, že Scholz nechce převzít takovou vůdčí roli jako v roce 2014 Angela Merkel. Ale důvodem samozřejmě je i to, že je v úřadu teprve několik týdnů, oproti tomu kancléřka už měla velmi stabilní pozici. Nicméně je viditelné, že se tady Scholz zatím nesnaží její odkaz převzít. Jak už zaznělo: výhodné tak v téhle situaci je, že se více angažuje současná americká vláda.

Scholzova SPD má v Česku pověst strany, který je vůči Rusku naivní - hodně sází na dialog a obchod ve víře, že to dokáže zmírnit ruskou domácí i zahraniční politiku. CDU/CSU, která je nyní v opozici, má pověst pevnější a vůči Rusku kritičtější strany. Platí ještě toto rozdělení?

SPD od roku 2014 prochází procesem ztráty iluzí, a Scholz navíc patří k jejímu pragmatickému křídlu. Levicové křídlo dále Nord Stream 2 podporuje a Scholz je sice kancléřem, ale není předsedou strany, takže nedokáže komunikativní jednotu snadno zařídit. Ale že je SPD přátelštější k Rusku, to je myslím schematické - strana prošla proměnou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].