Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Lebeda: Volby můžou způsobit i pád vlády

Babiš vyhrál velká města, ale skuteční vítězové jsou jinde, míní politolog

Místopředseda ODS Martin Kupka ve volebním štábu  • Autor: Šimánek Vít
Místopředseda ODS Martin Kupka ve volebním štábu • Autor: Šimánek Vít

Kromě Prahy a Senátu může být Andrej Babiš s výsledky víkendových voleb spokojen. Větší vítězové jsou však podle politologa Tomáše Lebedy jinde. „Období, kdy byla pravice velmi slabá, už skončilo. Je možná fragmentovaná, rozhodně nemá navrch, ale dno má myslím za sebou,“ míní vedoucí Katedry politologie a evropských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Výsledek ANO jste hned po volbách popisoval jako „úspěch – s výjimkou Prahy a senátu“. Platí tedy, že Andrej Babiš posílil?

Platí, v celostátním měřítku hnutí ANO stále roste, byť už ne tak výrazně.

Čím se dá úspěch v obecních volbách nejlépe měřit?

V procentech hlasů i v procentech nově zvolených zastupitelů. ANO v obojím proti roku 2014 mírně posílilo. Úspěch lze spatřovat i v tom, že z parlamentních stran mají nejvíc hlasů. Ale to měli i posledně - a nelze říct, že ten nárůst proti roku 2014 by byl nějak velký. V celostátním součtu hlasů stoupli z 14,59 jen na 14,88 procenta.

Vyhráli ale ve všech velkých městech kromě Prahy a Liberce.

Ano, jejich výsledek je úspěch. Ve městech se projevuje obvyklý trend: čím větší obec, tím víc voliči tendují k tomu volit podle celostátních preferencí. V řadě měst výsledek ANO také ovlivňuje sociální struktura. Andrej Babiš se sice rozčiluje, že ANO není levicová strana, ale my politologové nic takového neříkáme – mluvíme o tom, že má levicový elektorát. A ve výsledcích je vidět, že ve městech, která jsou dlouhodobě levicová, ANO boduje.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve volebním štábu • Autor: ČTK
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve volebním štábu • Autor: ČTK

Když říkáte, že volby jsou hlavně vítězstvím pravice, co máte na mysli?

Nejúspěšnější stranou je podle mě STAN, roste úplně ve všech parametrech. Je třeba vidět, že kandidovali buď sami jako STAN, nebo jako STAN a nezávislí. Ale oba tyto subjekty výrazně posílily, o třicet čtyřicet procent. V celkovém součtu hlasů výrazně posílila také ODS, byť v počtu zastupitelů šli nahoru jen nepatrně. Posílili také Piráti. V senátních volbách má ODS lepší pozici než ANO a je třeba vidět i to, že kandidáti ANO většinou postupují až z druhého místa.

Kdo je pro vás hlavní poražený? ČSSD?

Ano, levice je na polovičních hodnotách. A také TOP 09, to je – snad s výjimkou Prahy – obraz zkázy, de facto volný pád.

Pokud ANO posílilo jen o čtvrt bodu, dá se z toho dedukovat, že jejich růst je u konce?

V tom bych byl opatrný. Stále platí, že ANO posílilo. Nešlo o vítězství na celé čáře a je možné, že už narážejí na strop, přes který bude obtížné se dostat. Ale drží pozici nejsilnější strany. Zopakovali předchozí výsledek a ještě si mírně polepšili. Určitě bych nečekal sestup. Vítězné strany mohou vyhrávat dvě tři volební období a ANO ve sněmovních volbách vyhrálo teprve jednou.

O víkendu jste zmínil, že sestup ČSSD a KSČM může přimět tyto strany k přehodnocení postojů k vládě s ANO. Hrozí tedy pád vlády?

U ČSSD je to zřejmé. Byli s ANO v první vládě a ztratili. Teď jsou s nimi v druhé vládě a zase ztrácejí. To je jednoduchá úvaha, která napadne každého straníka, na to nemusíte být politolog. Teď je otázkou, jestli ve straně převáží interpretace, že je třeba udělat změnu. Stávající vedení má navíc problém kvůli tomu, že strana je vnímána jako rozpolcená, že v ní probíhá boj o moc a její lídři spíš bojují o svůj vlastní úspěch než o úspěch strany.

Kdyby tedy mělo dojít k pádu vlády, jaký by byl průběh?

Stávající vedení ČSSD to neudělá, spolupráce s ANO je jejich projekt, od kterého se jim těžko bude ustupovat. Čili by muselo dojít k tomu, že prohrané volby povedou ke změně vedení.

Existuje i jiná teorie: že by pád vlády Andreji Babišovi ani tolik nevadil a že by mu vzhledem k bídným výsledkům některých konkurentů mohly vyhovovat předčasné volby. Dává vám to smysl?

Nevím. Obával bych se, že lze jen obtížně predikovat, že by nové volby znamenaly pro ANO jistotu většího zisku. Asi je pravda, že by se do Sněmovny nyní těžko dostalo všech devět stran. Mandáty těch neúspěšných by se přerozdělily, ale pořád je otázkou, zda by na tom ANO vydělalo. Navíc pokud by předčasné volby vyvolalo ANO, popřelo by to, co sami říkají - tedy že jim jde o to pracovat, o stabilitu, o správu země. Pád vlády by je z tohoto hlediska dost znevěrohodnil.

Mluvil jste o vzestupu pravice. Byl by pro ANO problém vzestup ODS nebo Pirátů?

Jistě, ODS zvolna stoupá, Piráti také, byť v jejich případě pro to nenacházím příliš důvody – nezdá se mi, že by v parlamentní politice působili zas tak přesvědčivě. ANO minule hodně těžilo ze své dominantní pozice, to byl při přerozdělování mandátů bonus. Kdyby se někdo začal na ANO dotahovat, přišli by o něj.

ODS nasadila v Praze tvář toho, kdo zjedná pořádek – a vyhrála. Byl to dobrý tah, který teď bude chtít napodobit i jinde? Anebo tím naopak ztratili? Třeba v Brně byl tón jejich kampaně klidnější a výsledek lepší.

Já v Praze nežiju, těžko se mi to hodnotí. Výhra v Praze jim určitě zvedne sebevědomí, ale nevím, jestli právem. To vítězství je hubené, o pár desetin. Na páté ANO měli náskok jen dva a půl procentního bodu, což prakticky není rozdíl.  Pokud se podíváte na poměr sil na pravici, pak všude jinde ODS jasně válcuje TOP 09, ale v Praze mají v podstatě vyrovnaný výsledek.

ANO dalo do voleb rekordní částku, poprvé jsme v praxi viděli, co to znamená, když na reklamní výdaje u tohoto typu voleb neexistuje limit. Měla by se pravidla nějak změnit?

Je pravda, že soutěž byla nevyrovnaná, to ano. Ale nelze říct, že by peníze automaticky vedly k výhře. Známe případy, kdy strany nainvestovaly do voleb obrovské částky a nikam to nevedlo. Peníze pomáhají, když je strana na vzestupu, ale když klesá, velké peníze ji nezachrání. Třeba v Olomouci jsme měli dvě hnutí, jejichž zdroje byly zcela nesrovnatelné - a výsledek úplně opačný, než by odpovídalo tomu, kolik finančních prostředků do kampaně nasadily. ANO je z hlediska peněz v komfortní situaci, ale donekonečna to výhodou nebude.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].