0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura26. 2. 20163 minuty

Ovčáček: Před Ztohoven naposledy prezidentskou standartu zneuctili nacisté

Anketa: Měla být skupina Ztohoven obviněna za trenýrky nad Hradem?

Albína Mrázová
Autor: ČTK

Policie obvinila členy skupiny Ztohoven kvůli loňskému vyvěšení obřích trenýrek na Hradě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci; trojici hrozí až tři roky vězení. Soudy dříve odmítly performery potrestat ve zkráceném řízení a případ vrátily policii. Trenýrkami, kterými nahradila prezidentskou standartu, skupiny podle svých slov protestovala proti prezidentu Miloši Zemanovi. Obří červené trenýrky vyvěsili na Pražský hrad loni 19. září. Obvinění znovu otevřelo otázku, kde je hranice mezi svobodou projevu, uměleckou svobodou a dodržováním zákonů.

Radek Wohlmuth, výtvarný kritik: Myslím si, že by neměli být obviněni. Šlo o jakési umělecké vyjádření svobody slova a protestu proti tomu, jak funguje prezident této republiky. Je to tedy spíše umělecké vyjádření se k něčemu než trestní čin. Jejich prvotním záměrem nebylo něco ukrást nebo poškodit cizí věc, není tedy důvod, proč by měli být z těchto důvodů obviněni, když celá akce byla myšlena jinak.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta: Plně respektujeme nezávislost policejního vyšetřování a postupů. V každém případě, hrubé zneuctění státního symbolu nejde přejít jen pokrčením ramen. Naposledy standartu prezidenta republiky zneuctili nacisté.

Matěj Stropnický, předseda Strany zelených: Vyvěšení trenýrek na místě hradní standarty bylo uměleckou recesí. Jako aktivista musím vyjádřit určitý obdiv tohoto bravurního kousku, jehož provedení muselo být obtížné, aniž se nutně ztotožňuji s obsahem sdělení. Posuzovat umění, humor nebo politický projev ve formě happeningu u soudu je maloměšťáctví.

Tomáš Halík, teolog: To, že byli obviněni, je logické a museli s tím počítat, přestupek to byl a hradní pán sice permanentně uráží druhé, ale asi těžko velkoryse přejde urážku svého majestátu. Riskovali postih za husarský kousek, jímž s vynalézavým humorem vyjádřili to, co si mnozí myslíme. Postavit proti zlu humor odpovídá staré české tradici. Vznešenost Pražského hradu dnes hůře narušují jiné věci. Já ty mládence neodsuzuji.

Tomáš Ortel, zpěvák: Rozhodně je správné, že jsou za to umělci stíháni.

David Černý, výtvarný umělec: Jak jsem řekl mnohokrát, potrestán by měl být ten, který na tom Hradě sedí. To, co chlapci udělali, byl překrásný kousek a já jen tiše závidím. Jenom ty trencle měly být pomočené a vzadu zahnědlé, aby to odpovídalo realitě.

Jiří Pospíšil, europoslanec: Domnívám se, že v této věci nemělo dojít k trestnímu obvinění. Umělci svým činem vyjadřovali politické postoje a je podle mě neadekvátní, když se na jejich jednání aplikuje trestní právo. Tento názor zastávám kontinuálně. Stejně tak jsem v minulosti nesouhlasil s obviněním řidiče Romana Smetany, který na billboardech nakreslil tykadla politikům. Tehdy jsem v jeho prospěch jako ministr podal stížnost pro porušení zákona. Kauza členů Ztohoven je podobná, jde o svébytným způsobem vyjádřený politický názor, který by neměl být trestně stíhán. Říkám to i přesto, že se s akcí neztotožňuji. Pražský hrad totiž podle mého názoru není jen sídlem současného prezidenta, ale je to i symbol české státnosti. Určitě by ale měli umělci zaplatit vzniklou škodu, ať už dobrovolně nebo na základě soudního řízení.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].