Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Sociální demokracie ve vládě zatím zůstává

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Miloš Zeman na sjezdu ČSSD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Pondělní předsednictvo ČSSD potvrdilo, že Antonín Staněk (ČSSD) má být odvolán z pozice ministra kultury. Zároveň plně podporuje nominaci místopředsedy strany Michala Šmardy jakožto jeho nástupce. Širší vedení sociální demokracie také vyzvalo premiéra Andreje Babiše (ANO), aby v souladu se svými ústavními právy a s koaliční smlouvou zajistil respektování nominace na ministra kultury. Předseda ČSSD Jan Hamáček po zasedání řekl, že si nemyslí, že by ČSSD zůstala ve vládě, pokud by se Šmarda nestal ministrem kultury. Pro stranu je podle něj také nepřípustné, aby prezident Miloš Zeman pověřil řízením ministerstva kultury nějakého jiného ministra sociální demokracie. „Takový krok by byl v přímém rozporu s tím, co jsme se dohodli,“ řekl. Zopakoval, že ČSSD musí mít možnost sama si rozhodovat o svých ministrech.

Jednání s prezidentem o obsazení ministerstva kultury je podle Hamáčka na premiérovi Babišovi. „Očekávám, že premiér bude konat podle toho, co mu dává k dispozici ústava,“ řekl. Předpokládá, že Babiš dodrží koaliční smlouvu, podle které ministerstvo kultury náleží sociální demokracii a koaliční strany si samy rozhodují o svých kandidátech na posty ve vládě. Vedení ČSSD zároveň Hamáčkovi vyjádřilo plnou podporu k jednáním o vyřešení situace ve vládě. Šéf ČSSD má po projednání v grémiu plnou kompetenci rozhodnout o dalším vývoji angažmá sociální demokracie ve vládě, může jej i ukončit. Zároveň předsednictvo vyzvalo ministry za ČSSD, aby podali demise ve chvíli, kdy je o to Hamáček požádá. Vyplývá to z usnesení předsednictva, pro které hlasovalo 37 z 45 přítomných členů, tři byli proti a pět členů se zdrželo.

Trump poslal čtyři kongresmanky zpět do země původu, čelí nařčení z rasismu

Alexandria Ocasio-Cortez • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Alexandria Ocasio-Cortez • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Americký prezident Donald Trump slovně napadl skupinu kongresmanek s přistěhovaleckými kořeny. Ve svých twitterových příspěvcích je poslal zpět do zemí „odkud přišly“, ač se tři z političek se narodily v USA. Podle Trumpa však pocházejí z „rozvrácených a zločinem zamořených zemí“. Kvůli svým výrokům nyní prezident čelí nařčení z rasismu. Za svá tvrzení se ale omlouvat nechce, naopak si myslí, že by se kongresmanky měly omluvit jemu. Trump svými tweety mínil čtyři ženy. Newyorčanku Alexandriu Ocasio-Cortez, jejíž rodina je původem z Porotorika. Dále Rashidu Tlaib a Ilhan Omar, které se loni staly prvními muslimskými ženami ve Sněmovně reprezentantů, a Ayannu Pressley. Omar se svými rodiči jako dítě uprchla ze Somálska, ostatní kongresmanky jsou rodilé Američanky.

„Jste rozzlobený, protože si nedokážete představit Ameriku, která zahrnuje i nás,“ reagovala na Twitteru Ocasio-Cortez. „Nikdy neustoupím, ani šikaně, ani tomuto rasistickému prezidentovi. Neovlivní to naši práci pro obyvatele našeho okresu Wayne,“ prohlásila na adresu Trumpa Tlaib. Trump za své výroky sklidil kritiku demokratických prezidentských kandidátu, ale i britské premiérky Theresy May. Ta jeho rétoriku na adresu zmíněných žen považuje za naprosto nepřijatelnou. Nejedná se o první případ, kdy byl Trump nařčen z rasismu. V minulosti uvedl, že se exprezident Barack Obama nenarodil v USA, nebo mluvil o zákazu vstupu muslimů na americké území.

Soud zastavil stíhání bývalého žalobce Grygárka

Libor Grygárek • Autor: Milan Jaroš
Libor Grygárek • Autor: Milan Jaroš

Městský soud v Praze zastavil stíhání bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, který byl obžalován ze zneužití pravomoci v souvislosti s kauzou lobbisty Romana Janouška. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Rozhodnutí ale není pravomocné. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, proti němu podalo stížnost. „Informaci, že moje stíhání bylo zastaveno, jsem dostal o víkendu,“ řekl Seznamu Grygárek, který obvinění od počátku odmítal. Jeho obžaloba se týkala mimo jiné okolností spojených s vyřizováním žádosti o právní pomoc, kterou českým žalobcům zaslalo Švýcarsko.

Podle dřívějšího obvinění, které padlo již v roce 2013, Grygárek nedal pokyn k objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí. Podnikateli Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, zablokovala konta ve Švýcarsku tamní prokuratura. Kvůli podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti vyšetřovala pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun, s žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce. Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ale obžalovaný nedal pokyn k řádnému objasnění případu a existuje důvodné podezření, že tak postupoval záměrně kvůli osobnímu vztahu. V roce 2010 Švýcaři případ odložili. Janouška poslaly soudy na 4,5 roku do vězení za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu v pražské Michli.

Čínská ekonomika zpomaluje kvůli obchodní válce s USA

Ilustrační foto • Autor: Profimedia, Zuma Press - News
Ilustrační foto • Autor: Profimedia, Zuma Press - News

Meziroční růst hrubého domácího produktu Číny činil ve druhém čtvrtletí jen 6,2 procenta, podle očekávání analytiků tak čínská ekonomika rostla nejpomaleji za předchozích 27 let, informovala agentura Reuters. Za zpomalením růstu je podle analytiků americko-čínská obchodní válka, která se projevuje poklesem domácí a zahraniční poptávky. Čínská ekonomika vzrostla letos od dubna do června podle očekávání analytiků jen o 6,2 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí to bylo ještě 6,4 procenta. Ve druhém čtvrtletí tak rostla nejpomaleji od začátku roku 1992, odkdy existují čtvrtletní data. Za první pololetí se hrubý domácí produkt zvýšil o 6,3 procenta.

Hospodářství Číny zpomaluje už od loňska, kdy za celý rok tamní ekonomika rostla jen o 6,6 procenta, což byl nejnižší růst od roku 1990. Přispěla k tomu celní válka mezi Spojenými státy a Čínou, která se naplno rozhořela loni v březnu, když americký prezident Donald Trump podepsal dekret o clech na čínské zboží. Viní totiž Peking z nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA. Přestože je obchodní válka mezi USA a Čínou klíčovým důvodem zpomalení, čínská ekonomika by podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy zpomalovala i bez ní. „Dochází k ní na pozadí již déle probíhající zásadní transformace poměrně značně zadlužené čínské ekonomiky z hospodářství zaměřeného primárně na vývoz na hospodářství založené mnohem více na spotřebě domácího obyvatelstva,“ okomentoval situaci pro HN. Další zveřejněné údaje nicméně vzbuzují víc optimismu.

V Kongu je první nakažený ebolou, WHO posuzuje riziko mezinárodního ohrožení

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Konžské úřady zaznamenaly poprvé od loňského srpna případ nákazy ebolou - a to v milionové Gomě ležící na hranici s Rwandou. Muž nakažený nemocí cestoval autobusem z města Butembo, následně byl rychle převezen do nemocnice. V loňském roce se ebola rozšířila na východě Konga a podlehlo jí 1600 lidí. Možné šíření eboly v Gomě označila za problém již dříve Světová zdravotnická organizace WHO - kvůli velikosti města i možnosti šíření nákazy do sousední Rwandy.

Ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tak svolal schůzku výboru WHO, kde se rozhodne, zda nemoc představuje mezinárodní ohrožení. Postižená oblast je navíc sužována ozbrojenými útoky domácích i zahraničních milic. Ebola je vysoce nakažlivá nemoc, jejíž prvotní symptomy mohou připomínat chřipku. Onemocnění způsobuje horečky a následuje vnitřní a vnější krvácení, nemocnému poté začnou selhávat vnitřní orgány. Na tuto nemoc se umírá v 90 procentech případů, jelikož na ní dosud neexistuje účinný lék či vakcína.

Britská vláda bude lidem radit, jak lépe spát

Fototerapie, spánková laboratoř; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Fototerapie, spánková laboratoř; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Některé věci – zdá se – musejí být opakovány s autoritou míst nejvyšších. Podle této logiky se řídí britská vláda, která má podle deníku The Times kromě starostí s brexitem také trápení se spánkovou hygienou obyvatelstva britských ostrovů. Timesy informují, že tak připravuje v tomto smyslu směrnice pro různé věkové skupiny . Počty doporučených hodin spánku se budou skupinu od skupiny lišit, nicméně univerzální rada pro všechny prý zní: méně než sedm hodin spánku denně je zdravotním rizikem pro lidi každého věku. Kabinetu ovšem eleží na srdci zdraví lidu z čistě altruistických důvodů - doufá, že řádně spící Britové méně zatíží zdravotnický systém.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].