Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Ministr Petříček zváží odchod z vlády, pokud nebude místopředsedou ČSSD

Jsme připraveni. (Zleva ministři zahraničí Petříček, Samuelsen a Klimkin u stanoviště Hnutovo
na frontové linii mezi ukrajinskými vládními vojsky a proruskými separatisty)
Jsme připraveni. (Zleva ministři zahraničí Petříček, Samuelsen a Klimkin u stanoviště Hnutovo na frontové linii mezi ukrajinskými vládními vojsky a proruskými separatisty)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, kterého nemá pro jeho postoje rád ani prezident Miloš Zeman, ani tuzemští komunisté, uvažuje, že by odešel ze svého postu. Učinil by tak, pokud by na březnovém sjezdu sociální demokracie nebyl zvolen místopředsedou strany. Pro Petříčka by to byl signál, že jeho postoje nemají dostatečnou oporu uvnitř ČSSD. Podle Petříčka potřebuje sociální demokracie nalézt cestu k oslovení městského voliče. Manuálně pracující lidé podle něj budou ohroženi nástupem robotů a digitalizace a bude na ně nutné myslet ve vládní politice. Stejně tak jsou podle Petříčka pro ČSSD důležité proevropské a proatlantické zahraničně politické postoje a větší vymezení vůči koaličnímu partnerovi, tedy hnutí ANO.

Petříček ještě před sjezdem pojede na oficiální návštěvu USA. Určitě tam bude mluvit se svým protějškem o několika bodech, které jsou pro USA důležité, tedy o posilování NATO i postoji Česka k Rusku a Číně. Cesta může Petříčka uvnitř strany posílit, ale stejně tak může zvednout odpor u straníků, kteří jsou orientováni spíše na obchodní spolupráci s Čínou a Ruskem. Možný vliv na Petříčkovo zvolení může mít i projev prezidenta Miloše Zemana, který na sjezdu sociálních demokratů promluví. „Nechci předjímat, s čím přijde pan prezident, ale sociální demokracie by si neměla nechat mluvit od nestraníků do vnitřního rozhodování,“ říká k tomu Petříček.

Bernie Sanders chce opět kandidovat do Bílého domu

Bernie Sanders • Autor: REUTERS
Bernie Sanders • Autor: REUTERS

Nezávislý vermontský senátor Bernie Sanders se bude podle CNN opět ucházet o křeslo prezidenta Spojených států. Sedmasedmdesátiletý Sanders chce podle svých slov pokročit s politickou a sociální revolucí, kterou nastínil a obhajoval v kampani o post prezidenta v roce 2016. Tehdy se chvíli zdálo, že by se mohl získat liberálnější a levicové americké voliče na úkor Hillary Clintonové a jít do přímého souboje o prezidentský post. Získal si zejména přízeň mladých voličů, ale jak známo, v létě před volbami ze souboje odstoupil a podpořil právě Clinton. Sanders je protagonistou silného sociálního státu skandinávského typu, je známý odmítavým postojem k vojenským zahraničním intervencím, nicméně později podpořil operaci proti Islámskému státu.

Je znám velmi vstřícným postojem k uprchlíkům, podporuje boj proti klimatickým změnám a co nejpřístupnější zdravotní péči pro všechny občany. Podle expertů by mohl Sanders získat liberály a levicové voliče, kteří jsou znechuceni Donaldem Trumpem. Voliči by mohli proti současnému americkému populistovi v Bílém domě preferovat akčního protivníka. V průzkumech mezi demokratickými kandidáty se Sanders spolu s bývalým viceprezidentem Joem Bidenem (který kandidaturu stále zvažuje) a kalifornskou senátorkou Kamalou Harris objevuje na prvních místech.

Majitel Seznamu.cz odchází z vedení firmy

Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz
Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz

Ivo Lukačovič, jediný majitel nejsledovanějšího tuzemského internetového portálu, rezignoval na post předsedy představenstva své vlastní firmy. Podle svého vyjádření se do budoucna chce věnovat svým globálním projektům, zejména aplikaci pro předpověď počasí windy.com. Lukačovič čelil loni na podzim mediálnímu ataku ze strany MF Dnes poté, co redaktoři Seznamu.cz zveřejnili informace o synovi Andreje Babiše. Jak známo, Babiš junior nebyl jako obviněný dodnes vyslechnut policií ve věci možných podvodných dotací na farmu Čapí hnízdo. Tedy v případu, v němž je obviněn i Andrej Babiš starší - a MF Dnes patří do svěřeneckého fondu, který dnes spravuje většinu majetku premiéra Babiše včetně médií.

Lukačovič se nicméně podle oficiálního vyjádření už několik let vedení společnosti Seznam.cz nevěnuje, jeho odchod není motivován atakem konkurenčního média, ale právě potřebou se více soustředit na své technologické projekty, které překračují hranice Česka. Firmu povedou současní tři místopředsedové představenstva, kteří se budou ve formálním šéfování společnosti pravidelně střídat. Odchod Lukačoviče by podle představenstva neměl zasáhnout chod ani strukturu portálu Seznam.cz.

Antisemitismus ve Francii

Hřbitov ve francouzském  Quatzenheimu • Autor: REUTERS
Hřbitov ve francouzském Quatzenheimu • Autor: REUTERS

Ve francouzské vesnici Quatzenheim nedaleko od německých hranic bylo na židovském hřbitově znesvěceno podle agentury AFP na osmdesát náhrobků – byly na ně jasnou barvou nastříkány hákové kříže a další nacistické symboly. Správci hřbitova to zjistili v úterý ráno. Antisemitský útok se odehrál v době, kdy francouzští politici i intelektuálové připravují demonstrace na základě jiného protižidovského incidentu – minulý týden urážel jeden z demonstrantů ze skupiny „žlutých vest“ francouzského filozofa Alaina Finkielkrauta slovy, že je špinavý sionista.

Podle AFP zaznamenala francouzská policie loni přes sedmdesát antisemitských trestných činů. Na cestu na znesvěcený hřbitov se chystá francouzský prezident Emmanuel Macron, který čin odsoudil jako nepřijatelný akt. Demonstrace proti sílícímu antisemitismu ve Francii se chystají v Paříži i dalších francouzských městech.

Finanční ředitelství vyhovělo námitce společnosti Huawei 

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

Generální finanční ředitelství (GFŘ) zrušilo podle serveru irozhlas.cz výběrové řízení na portál MOJE daně, z kterého na konci ledna vyloučilo čínskou společnost Huawei kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Český kyberúřad označil společnost za bezpečnostní riziko a podle GFŘ chtěl úřad rozhodnutí NÚKIB respektovat. Firma Huawei reagovala oficiálním protestem, že rozhodnutí o vyřazení je diskriminační, a Generální finanční ředitelství se tak rozhodlo zrušit celou soutěž. Úřad se nyní chystá vyhlásit v co nejkratší době nový tendr, který by měl být právně nenapadnutelný a „nepřinese průtahy ve formě soudních řízení“.

V podstatě jde o kolizi dvou zákonů. Prvním je zákon o kybernetické bezpečnosti, který dává právo vyloučit z dodávek státu technologie firem, které mohou představovat riziko. Druhým je zákon o veřejných zakázkách, v němž chybí bezpečnostní hledisko při výběru z kandidátů jako jedna z povinných podmínek. Právníci zkoumají, jak napsat podmínky nové soutěže, aniž by se porušily podmínky obou zákonů. Jde o precedentní operaci, která může rozhodnout, za jakých okolností bude možné vyloučit rizikové uchazeče. Poslanci už debatují o změně zákona o veřejných zakázkách, v němž by se bezpečnostní hledisko stalo za nutných okolností jednou z podmínek soutěže.

Zemřel muž ze slavné fotky z Times Square

VJ Day in Times Square - Polibek; 1945 • Autor: Alfred Eisenstaedt - Wikimedia Commons
VJ Day in Times Square - Polibek; 1945 • Autor: Alfred Eisenstaedt - Wikimedia Commons

Píše se 14. srpen 1945. Americký námořník objímá kolem pasu zakloněnou dívku, líbá ji - a někdo v tu chvíli zmáčkne spoušť fotoaparátu. Je to den vojenského vítězství USA nad Japonskem a úplný konec druhé světové války. Muž se jmenuje George Mendonsa a zemřel v pondělí ve věku 95 let. Fotka dlouhá léta symbolizovala autentickou radost milenců z velkého dne a příchodu míru.

V roce 1980 ovšem vyzval časopis Life, aby se do té doby neznámý pár přihlásil. Zjistilo se, že se ve chvíli polibku neznali, a nikdy potom se už neviděli. Dívka z fotky Greta Friedmanová zemřela ve dvaadevadesáti v roce 2016. Před smrtí komentovala snímek slovy, že to pro ni nebyl žádný romantický okamžik - a Mendonsa přiznal, že už nějakou dobu před polibkem oslavoval, měl v sobě pár drinků a políbil dívku bez jejího souhlasu. Fotka je tak dodnes slavná, ale už nereprezentuje jeden z nejšťastnějších zamilovaných párů v jeden z nejšťastnějších okamžiků americké historie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].