Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Maláčová: Zrušme dopravní slevy a zvyšme za to důchody

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) chce pro příští rok navrhnout zvýšení starobních důchodů v průměru o 900 korun, což by znamenalo náklady kolem 7,5 miliardy korun ročně navíc. Jednou z možností, jak navýšit peníze na důchody, by podle ministryně mohlo být zredukování nákladů na loni zavedené slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce.
Měnit slevy ovšem nehodlá ministerstvo dopravy. Šéf resortu Dan Ťok (za ANO) to řekl před jednáním vlády.

Náklady na slevy se podle něj zatím blíží k šesti miliardám korun ročně, což by naplnilo odhady ministerstva dopravy před spuštěním slev. Od prvního září loňského roku mohou studenti do 26 let a senioři nad 65 let využívat ve vlacích a autobusech slevu tři čtvrtiny z jízdného. „Nemyslím si, že by bylo vhodné rok po zavedení provádět v systému slev nějakou zásadní změnu,“ uvedl Ťok. Připustil však, že v budoucnu by v případě potřeby mohla vláda při hledání úspor slevy pozměnit. O změně systému slev hovoří zástupci ČSSD. Místopředseda strany Roman Onderka v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že by místo slev zavedl nulové jízdné pro cestující nad 70 let. O možnosti najít peníze na důchody právě v systému slev v dopravě v pondělí před jednáním vlády mluvili také šéf strany Jan Hamáček nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Ministryně průmyslu Marta Nováková hájí drahá data

Ministryně Marta Nováková • Autor: Milan Jaroš
Ministryně Marta Nováková • Autor: Milan Jaroš

„Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: Máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil a nepřipojíte se na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější. My potřebujeme změnit to klima v té společnosti také k tomu, aby ta data chtěli lidé používat.“ To nejsou slova vrcholného manažera některého z mobilních operátorů, ale ministryně průmyslu Marty Novákové, která by měla hájit peněženky občanů.

Data v Česku jsou v porovnání s mnoha zeměmi Evropské unie předražená. Česká republika na počátku tisíciletí zaspala vývoj v bezdrátovém internetovém propojení, operátoři pak investovali v minulých letech miliardy korun do vytvoření sítě 4G a v nejbližších letech je čeká další investice do nové sítě 5G. I proto se snaží vydělat na drahých datech. Na druhou stranu je v zájmu IT rozvoje Česka, v zájmu firem, státních úřadů i občanů, aby byl internet dostupný všude a co nejlevněji a nejkvalitněji. Což nakonec prosazuje i program současné vlády Andreje Babiše, jehož členkou je rovněž ministryně Nováková. V tomto souboji se bohužel postavila na stranu operátorů a velkých firem. Za to ji už kritizoval premiér Babiš i předseda koaličních sociálních demokratů Jan Hamáček. A samozřejmě experti i uživatelé internetu na sociálních sítích.

Postarejte se o zajaté islámské bojovníky, vzkázal Trump Evropě

Donald Trump  • Autor: REUTERS
Donald Trump • Autor: REUTERS

Prezident USA oznámil, že USA stáhne po stoprocentním vítězství nad Islámským státem své vojáky ze Sýrie. A hned nato rozhodl, jak by bylo dobré naložit se zhruba osmi sty padesáti islámskými bojovníky drženými americkými vojáky a kurdskými bojovníky na území Sýrie. „Spojené státy žádají Británii, Francii, Německo a ostatní evropské spojence, aby si vzali zpět přes 800 islamistických bojovníků, které jsme zadrželi v Sýrii,“ napsal na Twitter šéf Bílého domu. „Alternativa není dobrá, museli bychom je propustit. Spojené státy nechtějí být svědky, jak tito islamisté pronikají do Evropy, kam by podle předpokladu odešli.“ Většina těchto zajatých islamistů zřejmě přišla bojovat za Islámský stát z Evropy.  V táborech jsou zadržovány i jejich ženy a děti.

Pro Evropu bude problém, co se zajatci. A reakce jsou tak velmi rezervované. Bez soudu je na kontinentu nebo ve Velké Británii není možné uvěznit a není ani jisté, zda by se před evropské soudy dostaly dostatečné důkazy o jejich aktivitách. Trump se tak zřejmě snaží přimět evropské země, aby více vojensky spolupracovaly s kurdskými bojovníky na území Sýrie, na jejichž území se zajetí islamisté nacházejí. Po odchodu Američanů by Kurdům hrozilo nebezpečí z Turecka, které považuje kurdské bojovníky za nepřátele. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová zdůraznila, že syrští Kurdové se na prahu vítězství nad IS nesmějí stát novými oběťmi syrského konfliktu. „Ohlášené americké stažení ze Sýrie zamíchalo kartami a vytvořilo nové konfigurace v regionu. Nikdo neví, jaké uspořádání z toho vzejde,“ uvedla v listu Le Parisien. Jaké kroky Francie učiní, ale neupřesnila.

Spor Polska a Izraele vygradoval: Summit V4 v Jeruzalémě nebude

Polský premiér Mateusz Morawiecki a lídr strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski
Polský premiér Mateusz Morawiecki a lídr strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski

Summit visegrádské čtyřky (V4) se v Izraeli kvůli neúčasti Polska neuskuteční, řekl v pondělí novinářům český premiér Andrej Babiš (ANO). Mohl by se podle něj konat v druhé polovině roku, až bude Česká republika skupině čtyř středoevropských států předsedat. V Izraeli se nyní uskuteční bilaterální jednání. Slovenský premiér Peter Pellegrini a maďarský předseda vlády Viktor Orbán už jsou podle Babiše na místě. Polsko se odmítlo summitu zúčastnit kvůli údajným protipolským výrokům nejvyšších izraelských představitelů. Varšava zároveň požádala, aby se v pondělí v Bruselu na okraj summitu ministrů zemí Evropské unie sešli šéfové diplomacií visegrádských států.

Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a nejnověji pak úřadujícího ministra zahraničí Jisraela Kace o podílu Poláků na vyvražďování Židů za druhé světové války. V diplomacii se snažíte neurážet, ale historickou pravdu nikdo nezmění. Poláci bezpochyby kolaborovali s nacisty. Jak řekl (bývalý izraelský premiér) Jicchak Šamir: ,(Poláci) sáli antisemitismus s mateřským mlékem',“ řekl Kac stanici Channel 13. To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu, nicméně popřela izraelská velvyslankyně ve Varšavě. O chybné interpretaci Netanjahuových slov hovořil i úřad izraelského premiéra.

Sedm britských labouristů se postavilo Corbynovi

Jeremy Corbyn • Autor: REUTERS
Jeremy Corbyn • Autor: REUTERS

Labouristickou stranu, která je hlavní britskou opoziční silou, v pondělí opustilo sedm poslanců, kteří nyní budou v zákonodárném sboru zasedat jako Nezávislá skupina. Jako důvod svého rozhodnutí označili nesouhlas s přístupem šéfa labouristů Jeremyho Corbyna k řešení brexitové otázky a neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům. „Jsem zklamán tím, že tito poslanci již nedokážou pokračovat ve společné práci pro labouristickou politiku, která v uplynulých volbách inspirovala miliony,“ reagoval Corbyn. „Konzervativní vláda se neschopně postavila k brexitu, zatímco labouristé vytyčili sjednocující a důvěryhodný alternativní plán.“

„Milujeme naši zemi a jsme přesvědčeni, že Británie si zaslouží mnohem více než naši rozvrácenou politiku,“ uvedla v prohlášení nezávislá skupina. Poslanec Chris Leslie prohlásil, že strany, ke které se před mnoha lety přidal, se zmocnila strojová politika tvrdého levicového ražení. Vedení labouristů pak obvinil z úzkoprsé a překonané ideologie. „Podle nich se svět dělí na utlačovatele a utlačované, třídní nepřátele, ačkoli moderní svět je mnohem komplikovanější,“ řekl. Dodal, že by bylo nezodpovědné, kdyby se Corbyn stal premiérem.

Čína plánuje solární elektrárnu v kosmu

Zatmění slunce; ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Zatmění slunce; ilustrační foto • Autor: Shutterstock

Čínské ministerstvo vědy oficiálně publikovalo plán postavit solární elektrárnu ve vesmíru – informoval o tom server Novinky.cz. Plán je velký, ale má zatím mnoho neznámých. Jak elektrárnu o hmotnosti tisíc tun ve vesmíru postavit? Číňané prý uvažují o pomoci robotů a tisku 3D. Jak dopravovat energii na planetu Země? Energie by se v elektrárně přeměňovala na mikrovlnný nebo laserový paprsek, odesílaný na území Číny. Byly by vysílané paprsky bezpečné? Čínští vědci zatím nevědí: zkoumají, zda by nepoznamenaly život na Zemi. Vypočítali ale, že solární elektrárna v kosmu by mohla vyrábět energii téměř nepřetržitě a ze šestinásobně vyšší intenzitou, než umějí pozemní solární elektrárny. První reálné kroky k plánu by chtěla Číma udělat v příštím desetiletí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].