Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Britští poslanci nechtějí brexit bez dohody. Ale odklad se nekoná

Theresa May • Autor: Ben Birchall
Theresa May • Autor: Ben Birchall

Britští poslanci po dlouhém jednání schválili návrh zákonodárců obou hlavních stran a rozhodli, že si nepřejí odchod z EU bez dohody. Zároveň odmítli návrh, který by zavázal premiérku, aby odložila brexit, pokud se nepodaří dohodu o jeho podobě dojednat do 26. února. Nakonec schválili návrh, kterým chce sněmovna přimět premiérku Theresu May k pokusu o změnu kontroverzní severoirské pojistky, informuje CT24.

Sama premiérka po dvou týdnech odmítání souhlasila, že do Bruselu půjde znovu vyjednávat.  Ministr obchodu Liam Fox uvedl, že premiérka dostala  „silný mandát“ k novým jednáním v Bruselu. Takzvaný protokol o Irsku a Severním Irsku v připravené dohodě o brexitu stanoví, že pokud se nenajde lepší řešení, obnovení hranice mezi těmito dvěma územími se po přechodném období brexitu odvrátí vytvořením společného celního prostoru EU s Británií. Část britských politiků ale v takovém scénáři vidí snahu EU trvale připoutat Británii. Evropská sedmadvacítka včetně klíčového Irska ale dala opakovaně najevo, že o dohodě včetně irské pojistky znovu jednat nehodlá.

USA obviňují Huawei ze závažných zločinů

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Americké úřady oznámily, že viní čínského technologického giganta Huawei hned z několika závažných zločinů - bankovních podvodů a maření spravedlnosti. Spojené státy jsou k Huawei (a další čínské technologické velkofirmě ZTE) podezřívavé dlouhodobě, krok státních zástupců proto není překvapení. Obvinění čínského “národního šampióna” a světového lídra ve výrobě telekomunikačních zařízení souvisí se zatčením finanční ředitelky (a dcery zakladatele) Meng Wan-čou. Tu zadržela kanadská policie na žádost americké spravedlnosti koncem loňského roku. Spojené státy velmi pravděpodobně požádají o její vydání. Tento krok Čínu rozlítil a ta na oplátku zatkla několik kanadských občanů na svém území.

USA čínskou firmu čelící potížím v řadě západních zemí obvinily i z krádeže informací o technologiích společnosti T-Mobile. Huawei veškerá obvinění odmítla; čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo USA, aby zastavily „bezdůvodné potlačování“ čínských podniků a zrušily i zatykač na Meng. Zároveň spolu Spojené státy a Čína vedou obchodní vyjednávání, která mají zamezit obchodní válce mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Obě země (USA jako první) navzájem uvalily na své zboží cla. Americká úřady tvrdí, že věci spolu nijak nesouvisí.

Porošenko bude obhajovat prezidentský mandát

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Ukrajinský prezident oznámil, že bude usilovat o znovuzvolení v březnových volbách. Porošenko, který byl do úřadu zvolen po revoluci a vyhnání svého předchůdce Viktora Janukovyče v roce 2014, se při kandidátském projevu se nechal slyšet, že pokud bude zvolen, pokusí se zemi dovést do NATO a Evropské unie.

Konkrétně slíbil, že přihlášku do Unie jeho země podá do roku 2024, tedy do konce jeho případného druhého funkčního období. Porošenko se ale v průzkumech veřejného mínění vysoké popularitě netěší. Zároveň je pravděpodobné, že se dostane do druhého kole spolu s dosavadním lídrem volebních průzkumů, bývalou premiérkou Julií Tymošenkovou.

Léčebné konopí by mohlo být dostupnější

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce zpřístupnit léčebné konopí většímu počtu pacientů. Jeho resort navrhuje, aby lidé, kterým konopí předepíše lékař, platili pouze desetinu ceny, zbytek by byl hrazen pojišťovnami. Dnes si pacienti hradí vše sami a z dat, které má ministerstvo k dispozici, je to pro řadu z nich problém: dvě třetiny z těch, kdo s užíváním skončili, tak učinily z finančních důvodů.

V loňském roce užívalo léčebné konopí 447 pacientů, kteří dohromady spotřebovali 4800 gramů, a jejich počet každým rokem roste. Jeden gram konopí stojí 180 korun bez DPH. U hrazeného konopí by platil měsíční limit 30 gramů. Ministerstvo návrh nyní dopracovává, platit by měl od příštího roku.

STAN a Piráti chtějí přísnější prověrku pro kancléře

Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš
Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš

Starostové a nezávislí (STAN) a Piráti předloží poslancům novelu zákona, která by prezidentskému kancléři nakazovala mít bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Podle návrhu by na její získání měl dva roky. Dnes žádné takové omezení pro kancléře neplatí, i když z povahy své práce přichází do styku s velmi důvěrnými informacemi. Návrh reaguje na konání Vratislava Mynáře, kancléře prezidenta Zemana. Tomu Nejvyšší bezpečnostní úřad prověrku nevydal (Mynář žádal o nejvyšší stupeň prověření), kancléř pak podal na úřad správní žalobu, ale minulý týden ji stáhl. Je tak definitivně bez prověrky a donutil Zemana porušit slovo, že Mynáře bez prověrky propustí.

Návrh ale pravděpodobně neuspěje, STAN už podobnou novelu podává podruhé. Změnu z loňského června (počítal s nejvyšším stupněm povinné prověrky) poslanci na popud KSČM zamítli - proti tehdy spolu komunisty hlasovalo ANO, SPD i ČSSD. Komunisté už avizovali, že ani nový návrh nepodpoří.

Malkovich bude hrát na divadle producenta Weinsteina

Harvey Weinstein • Autor: REUTERS
Harvey Weinstein • Autor: REUTERS

S hnutím MeToo se neoddělitelně pojí jméno filmového producenta Harveyho Weinsteina. Právě o něm pojednává divadelní hra Bitter Wheat napsaná Davidem Mametem bude mít v červnu premiéru v londýnském West End. Weinsteina si tu zahraje John Malkovich, který hru od nositele Pulitzerovy ceny popsal jako černou frašku o mediálním mocnáři.

Herec potvrzuje, že hra našla v kauze známého producenta silnou inspiraci, následně se však děj rozvinul - a nyní popisuje osoby na vysokých pozicích v zábavním průmyslu, které se chovají nevhodně už desítky let. „Jistě, hra může spoustu lidí naštvat, především ty, kteří zažili způsob zacházení, který ukazuje,“ říká Malkovich pro BBC. A mnoha lidem se prý nemusí líbit. „Co s tím ale mám dělat? Osobně si myslím, že je to senzačně napsané.“  Co se ovšem přímo Harveyho Weinsteina týče, je prý klidně možné, že se do Hollywoodu vrátí. „Ve filmovém byznyse už by mě nepřekvapilo vůbec nic,“ poznamenává Malkovich.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].