Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

USA uvalily další cla na Čínu, obchodní válka eskaluje

Donald Trump s americkými dělníky při podpisu prvních cel; ilustrační foto • Autor: Profimedia, ADMedia
Donald Trump s americkými dělníky při podpisu prvních cel; ilustrační foto • Autor: Profimedia, ADMedia

Obchodní válka mezi USA a Čínou, která započala s nástupem Donalda Trumpa do funkce, postoupila do další fáze. Spojené státy americké oznámily, že od příštího týdne zavedou nová cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů. Daň se bude vztahovat na téměř šest tisíc položek včetně kabelek, rýže a textilu. Americký prezident rozhodnutí zdůvodnil neférovými obchodními praktikami Číny. Clo bude nejprve desetiprocentní, od roku 2019 se zvýší na 25 procent.

Trump zároveň varoval před případnou odvetnou akcí ze strany Číny  proti americké zemědělské produkci nebo průmyslovému zboží. Washington podle něj okamžitě zahájí fázi tři, což jsou další cla, která by se týkala zboží za 267 miliard dolarů. To by podle expertů znamenalo, že by novým clům podléhal téměř veškerý čínský dovoz do USA.  Čína již dříve oznámila, že má připravena odvetná opatření včetně cel na zboží z USA v hodnotě 60 miliard USD ročně, mimo jiné na zkapalněný zemní plyn a některá letadla.

ČSSD navrhne na ministra zahraničí náměstka Petříčka

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK

Sociální demokracie navrhla na funkci ministra zahraničí dosavadního prvního náměstka Tomáše Petříčka z ČSSD. Předseda Jan Hamáček a současný ministr vnitra i zahraničí podle České televize napsal premiérovi Andreji Babišovi, aby Petříčka navrhl prezidentovi Zemanovi, přestože původně avizoval, že záležitost chce řešit až po říjnových volbách. Nominaci Petříčka političtí komentátoři považují za ústupek sociálních demokratů: původně doposud trvali na původním kandidátovi Miroslavu Pochem, který také doposud úřad neoficiálně řídil. Miloš Zeman ho však jmenovat odmítal.

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil Petříčkovo jmenování za ponížení české zahraniční politiky a předseda této strany Jiří Pospíšil uvedl, že Petříček nemá zkušenosti z exekutivy, a proto reálným ministrem zahraničí bude premiér Andrej Babiš. Jestli Petříček post skutečně obsadí, by mohlo být známo začátkem října, kdy premiér za prezidentem dorazí na večerní setkání do Lán.

Žádné překvapení. Od počátku bylo zřejmé, že to bude ČSSD, kdo ve sporu o ministra zahraničí s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ustoupí. Je to jeden z dalších políčků pro sociální demokracii, a zcela určitě ne poslední.— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri)

Žádné překvapení. Od počátku bylo zřejmé, že to bude ČSSD, kdo ve sporu o ministra zahraničí s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ustoupí. Je to jeden z dalších políčků pro sociální demokracii, a zcela určitě ne poslední.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) September 18, 2018
2018

Syrská protivzdušná obrana sestřelila ruský letoun. Moskva viní Izrael

Il-20
Il-20

Syrská protivzdušná obrana sestřelila ruský průzkumný letoun s patnácti lidmi na palubě. Moskva však z útoku obvinila Izrael, protože jeho stroje ve stejnou dobu útočily na íránské a syrské sklady zbraní a munice v Sýrii. Rusové tvrdí, že se Izraelci skryli za jejich letoun a udělali si z něj živý štít. Proti argumentaci ruského ministerstva obrany nicméně hovoří fakt, že syrskou protivzdušnou obranu vybudovali sami Rusové - a jejich letoun sestřelila raketa ruské, nikoliv izraelské výroby.

Každopádně případ vážně poškodil doposud spíše bezproblémové vztahy mezi oběma zeměmi, kdy se Rusko a Izrael vzájemně vyhýbaly tvrdé rétorice. Jak Moskva konkrétně zareaguje, není prozatím jasné: Rusko zatím označilo izraelské chování za nepřátelský akt a vyhradilo si právo na adekvátní odvetné kroky. Damašek ani izraelské ozbrojené síly vyjádření k incidentu neposkytly.

Bývalý vůdce Pussy Riot byl podle všeho otráven

Členka Pussy Riot  Naděžda Tolokonnikova v Berlíně • Autor: REUTERS
Členka Pussy Riot Naděžda Tolokonnikova v Berlíně • Autor: REUTERS

Berlínská nemocnice Charité oznámila, že bývalý vůdce ruské protestní skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov byl s největší pravděpodobností skutečně otráven. Podle rodinných příslušníků postupně ztratil zrak, sluch i schopnost chodit poté, co odešel od soudního řízení, které se konalo minulé úterý a týkalo se další členky Pussy Riot. V kritickém stavu byl poté převezen do Německa na léčení, které financuje lidsko-právní Cinema pro peace organisation. Jeho stav se nicméně podle doktorů zlepšuje a už není kritický. K tomu podle berlínských lékařů přispěla už dobrá péče lékařů v Moskvě.

Příčinou otravy byla látka, která působí na nervový systém a skrze něj na regulaci vnitřních orgánů. Šance, že lékaři určí konkrétní sloučeninu, je ale relativně malá. Verzilov, jedna z nejvýraznějších osobností protiputinovské scény, se kromě aktivit spojených s Pussy Riot podílel také na akcích umělecké skupiny Vojna a vydával internetový server Mediazona, jenž mapuje situaci v ruském vězeňství. Patří také k aktivistům, kteří narušili průběh letošního finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě.

Polská justice už není nezávislá, říká evropské soudcovské družení

Polský prezident Andrzej Duda • Autor: Globe Media /  Reuters
Polský prezident Andrzej Duda • Autor: Globe Media / Reuters

Organizace sdružující soudcovské rady zemí Evropské unie pozastavila členství polské Zemské soudcovské rady. Po reformách, za kterými stojí strana Práva a spravedlnost, polský orgán podle sdružení nesplňuje kritéria nezávislosti na moci výkonné. Dříve do něj volili sami soudci, nově ho ovládají členové dosazení politiky, což budí obavy o nezávislost soudů. Proti pozastavení členství v organizaci, které sdružuje dvacet zemí EU, hlasovalo jen samo Polsko.

Jde o vůbec první případ pozastavení členství v historii organizace. Rozhodnutí navíc přichází v době, kdy Evropská komise zvažuje další kroky v rámci řízení proti Polsku. Jeho zahájení vyvolal mimo jiné sporný zákon o Nejvyšším soudu, jenž umožňuje podle kritiků poslat do penze nepohodlné soudce, což je v rozporu s tamní ústavou. Na konci řízení může Varšavě teoreticky hrozit až odebrání hlasovacích práv v EU.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].