sobota 12. 11. 2016

Denní menu

Komentovaný výběr toho nejzajímavějšího ze světových médií od pondělí do soboty.

„Vždycky říkám, že pro každou náladu existuje vhodné jídlo, a to určitě platí i v hudbě – od klasiky po elektronickou taneční. Co je vlastně doopravdy hudba? Zvuky, které dal člověk dohromady s cílem něco vyjádřit. A stejně tak můžete jiné věci vyjádřit prostřednictvím talíře plného jídla.“ - K takovým úvahám dochází Curtis Stone, šéfkuchař losangelské restaurace Gwen, v rozhovoru s hudebnicí Kim Gordon pro server Billboard.

Na úvod si pár připraví steaky v peci přímo na ohni, což je Stoneova specialita, kterou odkoukal od původních obyvatel Austrálie, a poté se oba pustí do hovoru, v němž se porovnávají ne nepodobné zkušenosti obou světoběžníků. Gordon vzpomíná na to, jak ji rané nuzné roky s kapelou Sonic Youth dovedly k tomu, že byla vegetariánkou, Stone zase barvitě popisuje stravovací zvyky původních kmenů, kteří ještě žijí jako lovci a sběrači - a u nichž se inspiruje pro moderní kuchyni.

Reklama
Reklama

V jeden moment pak sdílejí zážitky z toho, jakou nejbizarnější věc kdy oba ochutnali. Pro Gordon to byl talíř mořských plážovek, měkkýše, které Sonic Youth nabídli na turné ve Španělsku, Stone zase při návštěvě jednoho kmenu v Tanzanii okusil maso paviána.

Reklama
Reklama
Reklama
Sledujte Denní menu na Twitteru
@dennimenu

Přihlaste se k newsletteru a žádné Denní menu vám už neunikne

Přihlášením se k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů, více informací.

„Každý zaměstnanec Facebooku by se měl stydět za to, co jejich produkt letos způsobil. Nabídl spletenec bizarních lží a zastaralých informací, které posloužily jako munice pro pokřikování a konflikty,“ opřel zostra do nejsilnější sociální sítě Damon Beres ve svém komentáři na serveru Mashable poté, co Donald Trump vyhrál americké prezidentské volby.

Předmětem jeho kritiky je diskutovaný News Feed, proti němuž odborná veřejnost brojí již několik měsíců - a potvrzuje to i jiný text na NYMag.com. News Feed pro mnoho lidí slouží jako dominantní zdroj informací o dění ve světě, avšak z pohledu tradiční žurnalistiky je obhospodařován a kurátorován zcela katastrofickým způsobem. Běží bez důkladného editorského dohledu.

Reklama
Reklama

Beres přesvědčivě argumentuje, jak News Feed staví na stejnou roveň důležitosti důkladně vyzdrojované materiály od držitelů Pulitzerovy ceny napsané pro The New York Times s obsahy antisemitských blogů typu The Right Stuff, popřípadě naprosto cílenými dezinformacemi. Kromě toho, že News Feed dostává k uživatelům informace, ke kterým vlastně inklinují, a nevystupují tak ze svého hodnotového okruhu, je právě tato nerozlišitelnost kvality klíčovým problémem.

„Za starých časů internetu jste také mohli narazit na antisemitské stránky,“ vysvětluje proměnu terénu Finn Brunton z New York University, který se specializuje na vztahy mezi společnosti, kulturou a technologií. „Ovšem vaše zkušenost a kritické uvažování vám umožnily vyhodnotit, že jste se ocitli na stránkách, které provozují nenávistní lidé. Bylo to poznat na designu, bylo to poznat na jiných stránkách, které linkovali. Když ale něco obíhá Facebookem, tak to prostě obíhá Facebookem. Vše se tu prezentuje stejným způsobem.“

Reklama
Reklama