Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Dáme něco kavkazského?

Grigory Makarian je Armén pocházející z Náhorního Karabachu a v Česku tvoří již osm let úspěšný YouTube kanál JdemeŽrát, kde hodnotí restaurace. Respekt provedl zdejší kavkazskou restaurační scénou.

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

Kavkazských restaurací u nás přibylo. Které jsou opravdu autentické a jak je poznat?

Už z principu jsou zdejší kavkazské podniky autentické méně – na většinu jídel je totiž potřeba otevřený oheň, což v českých restauracích není zpravidla technicky možné. Dál je kavkazská kuchyně založená na jižním podnebí, takže i na dostatku čerstvé a hlavně zralé zeleniny po celý rok. To tady taky úplně nejde. Já jsem vysazený na rajčata – a to je škoda mluvit. Zároveň je tamní kuchyň vnímaná jako svého druhu exotická, asi proto tu stojí docela hodně. Mrzí mě, že třeba letní salát, nejoblíbenější příloha v Arménii, kterou jíte, aby se ostatní jídlo dobře uložilo v žaludku, tady stojí 300 korun a musí se objednat jako samostatný pokrm. Je tu pár dražších míst, třeba Pomegranate, Old Armenia a Gruzie. Ceny jdou obecně nahoru, a tak je důležité vědět, jak kvalitně utratit peníze.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].