0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura1. 6. 20244 minuty

Chlapeček, který si moc neusnadňuje život

Inscenace Franz a kavka se noří do dětských obav slavného spisovatele

Autor: www.kiva.cz

První nápad na dětskou inscenaci měli v pražském Divadle Na zábradlí už před lety a tehdy režisérovi Jiřímu Jelínkovi nabídli, že by mohla být o Václavu Havlovi. Nezdálo se mu to, říkal si, že to je možná nesmysl, a sešlo z toho i z technických důvodů, ale po letech se ozvali s nápadem druhým a nyní, že to má být o Franzi Kafkovi.

„Řekl jsem jim: Tak to jste to teda vylepšili. Ale ta kombinace Kafky, Divadla Na zábradlí a dětského publika nás rajcnula,“ vzpomíná s pobavením na impulz, který dal vzniknout hře Franz a kavka – vůbec první divadelní inscenaci pro děti, jež se Na zábradlí hraje. Napsal ji společně se svojí dlouholetou spolupracovnicí Terezou Lexovou a premiéru měla letos v lednu. Franz a kavka zavádí publikum do dětství slavného spisovatele, které je prostoupeno úzkostmi a nejistotami, ale také jejich překonáváním s pomocí tří milujících sester.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Když jsme hledali klíč, došli jsme k tomu, že spíš než o jeho knihách se budeme bavit o jeho životě. Konkrétně dětství. Vidíme ho jako úplně normálního malého kluka, který má stejné strachy a obavy jako děti dnes,“ vysvětluje Lexová autorský přístup, který akcentuje Kafkovu křehkost a dává ji do vztahu s citlivostí současné generace. Ustrašené dítě se obává sněhu, zámků, labutí nebo brouků, ale má sestry, které tu jsou vždy pro něj a dávají mu cennou radu: „Franzi, můžeš mít strach, ale strach nesmí mít tebe.“

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc