0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Na pozvání26. 5. 20243 minuty

Česká koncertní diktatura

Přehlížená, protože samozřejmá, je historická vžitost českého koncertního života. Stala se rutinou, ze které člověk skoro nemůže vystoupit. Když jsem v Praze, chodím na koncerty. Když jsem v Ostravě či v Brně, dívám se nejdříve po programech koncertů vážné hudby, pak až na kina. Když potřebuji vyčistit hlavu z těžkého dne, vrhám se na program Rudolfina nebo Smetanovy síně. Doufám, že se na koncert vměstnám.

V Londýně, Berlíně, Vídni mě to nenapadne. Na koncert se ad hoc nedá dostat. Je vyprodáno, drahé lístky, žádný koncert vážné hudby být ani nemusí. Někteří z mých přátel si občas dopřejí výlet třeba do Milána nebo nově do koncertní síně v Hamburku. Drahé lístky pořizují nebo darují dlouho předem. Spojí umělecký zážitek s vybočením z každodennosti.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Naší domácí rutinou je od poválečných let výjimečnost koncertů Pražského jara. Nově i zářijové Dvořákovy Prahy. Sezonu v posledních letech konečně zpestřují koncerty soudobé hudby, například orchestru Berg nebo výboje ostravských hudebních pořadatelů. Nemají domovskou scénu, toulají se Prahou jako bezdomovci. A je zásluhou privátní galerie DOX a její koncertní síně, že jim přeje.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc