Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Pellegrini likviduje právní stát

Jako jediný tomu mohl zabránit, kdyby nešel do vlády se Smerem a SNS

Peter Pellegrini • Autor: REUTERS
Peter Pellegrini • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Pokud byste se dostali k moci ve státě právě teď, co by byly vaše první kroky? Dá se předpokládat, že rodiče s malými dětmi by se snažili zvýšit počet školek, kvalitu škol, dostupnost pediatrů. Aktivisté se vztahem k životnímu prostředí by rozšířili počet národních parků, zastánci veřejné dopravy by investovali do rozvoje moderních tratí, případně lodní dopravy. A lidé, kteří mají problém udržet ruce ve vlastní kapse, by zrušili úřad specializující se mimo jiné na korupci, snížili by za podobné zločiny výši trestů a oslabili policii. A přesně to se teď děje na Slovensku.

Psali jsme to několikrát, Robert Fico nekandidoval do parlamentu, aby zlepšil zemi, zvýšil úroveň zdravotnictví či školství, to mohl už v minulosti a neudělal to. Jeho cílem bylo ochránit sebe a své blízké před spravedlností. Občas se ozývaly hlasy, že přeháníme, mnozí kritici nám ale teď do redakce píšou, že je to ještě horší, než když jsme popisovali možnou budoucnost. Horší to ale ve skutečnosti není, protože se to opravdu dalo čekat, je to jen rychlejší. A právě ona rychlost jasně ukazuje, co bylo, je a bude podstatou této vlády.

Zrušení specializované prokuratury schválil kabinet bez jakékoli odborné debaty a v takovém spěchu, že se na změnu nestačí systém připravit. Proto jinak opatrné profesní organizace protestují: „Rada prokurátorů důrazně odmítá, aby k zásadním změnám právní úpravy v oblasti trestního práva docházelo takovým skrytým způsobem, vynecháním standardního legislativního procesu a bez aktivní participace oprávněných a dotčených subjektů včetně zástupců prokuratury.“

Ukazuje se, že Fico a jeho tým si nebudou hrát na schovávanou, nebudou se snažit vypadat lépe, než jací jsou. Jejich voličům to nevadí a ostatní jsou jim lhostejní.

Pozoruhodný je i slovník Roberta Fica, dosavadní šéf speciální prokuratury Daniel Lipšic je podle něj „zlo“. Na tiskové konferenci také dodal: „Lipšic tam vešel jako losos z moře, vytřel se na tom úřadě a zanechal tam po sobě desítky podobných prokurátorů, jako je on. Proto je tento úřad v podstatě nenapravitelný.“ Pro Fica už není Lipšic ani člověk.

Velmi často se opakuje, i v tomto textu, jméno Roberta Fica. Je ale třeba pojmenovávat, jak to je. A hlavní odpovědnost za vše nese Peter Pellegrini. Jeho ministr vnitra útočí na policisty, kteří řešili i kauzy politiků, on a jeho lidé hlasují pro kroky vlády ničící právní stát. A je to on, kdo jediný tomu všemu mohl zabránit, kdyby do vlády se Smerem a SNS nešel.

Je dobře, že opozice svolala demonstraci, které se zúčastnily tisíce lidí. Vládní koalice má většinu v parlamentu, ale společnost musí dávat najevo, že se nesmíří s destrukcí státu. Tím spíše, když je tohle evidentně jen začátek. Opozici a prezidentku Zuzanu Čaputovou nečeká lehké období, protože když shodila pomyslné rukavice vláda, nezbývá jim než učinit to samé. A využít každou možnost, jak této vlně politické hrubosti bránit.

Proč tomu mají Češi věnovat pozornost? Protože tenhle temný vývoj vymyslelo Maďarsko, pak ho převzalo Polsko (snad se to teď po letech změní) a nyní to zkouší Slovensko. Nikde není psáno, že se to musí stát i u nás, ale obezřetnost je namístě.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].