0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura17. 6. 20232 minuty

Dělníci kultury

„Krátce před smrtí, když jsme se náhodou potkali, svítil jako vždy,“ vzpomíná můj redakční kolega, výtvarník David Němec, na svého přítele Filipa Topola v novém, již 131. čísle Revolver Revue, jehož četbu vám vřele doporučuju. Z valné části je věnované právě památce hudebníka, literáta a neuchopitelného tvůrčího gejzíru, od jehož smrti toto pondělí uběhlo deset let.

Na Filipa v revue vzpomínají desítky lidí, jejichž život ovlivnil. Nejsou to žádné sentimentální návraty do časů, kdy se jeho tvorbě nedalo vyhnout – pokud tedy člověk nebyl kulturní ignorant. Oslovení se k němu vracejí s úctou, a aniž by jeho odkaz nějak mytizovali, je z jejich slov zřejmé, o co jsme jeho předčasným odchodem (vždyť mu bylo osmačtyřicet) přišli. O autora, který svítil jako málokdo.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Taky si dovolím připojit vzpomínku. Na Psí vojáky jsem chodil do Paláce Akropolis, kam se v polovině devadesátých let přesunuli z Juniorklubu Na Chmelnici. Když jsem během covidové karantény v tom najednou tak podivně dlouhém volném čase skenoval své negativy z té doby, znovu na mě dýchla atmosféra večerů, kterou už jsem pak nikdy na žádném koncertu nezažil. Popisovat to slovy nemá smysl, respektive to asi ani nejde.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc