0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura29. 4. 20232 minuty

Stavba týdne

Minulý týden vyšla nová ročenka Česká architektura 2021–2022, kde najdeme třicítku nejlepších nových staveb. O mnoha z nich jsme na tomto místě psali, altán městské knihovny ve Vamberku se tu ale zatím neobjevil. Přináší zajímavé poučení o městě a ukazuje, že nová architektura může z místa s nulovou hodnotou vytvořit krásný, oblíbený a užitečný prostor.

Altán v zahradě městské knihovny navrhl ateliér Architektura srdcem Martina Kožnara. Probíhají tu akce pro veřejnost, které pořádá knihovna, město a spolky. Je to dřevostavba, dvě stěny jsou prosklené s výhledem do zeleného údolí Zdobnice. Akce se přelévají i do přilehlé zahrady.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ještě před několika lety to tu vypadalo jinak. Zahrada knihovny byla zarostlá a skýtala výhled na rozpadlé veřejné záchodky. Ty se zbouraly, upravil se svah pod knihovnou a altán byl umístěn na vyvýšené místo na kamennou zeď. Upravený svah se schodištěm se stal příjemným pěším spojením mezi řekou a náměstím, vyvýšený altán slouží jako „signál vstupu do historického centra“, jak píše autor ročenky Ondřej Chybík. Málokoho by napadlo, že zarostlé místo u záchodků jednou přivítá například i harfový koncert. 


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].