0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda29. 4. 20232 minuty

IKEA a její inflační postřižiny

Autor: Profimedia

Máte hluboko do kapsy? Nejste sami, inflace drtí i gigantickou švédskou firmu IKEA. Tedy právě tu firmu, na kterou se leckdo spoléhá, že mu zajistí slušné vybavení příbytku celkem za babku. Jak popisuje v několika textech americký deník The Wall Street Journal, zisky nábytkářského molochu se kvůli vyšším cenám materiálu a přepravy snížily o polovinu. Firma se navíc obává, že její zákazníci začnou brzy kvůli vyprázdněným domácím kasičkám omezovat nákupy. A tedy, že bude ještě hůř, protože již zmíněný pokles zisků nastal navzdory rekordnímu zájmu kupujících v uplynulém roce. Až ten povadne, začnou se nad nábytkáři stahovat těžká skandinávská mračna.

A tak IKEA hledá cesty, jak ceny udržet. Když nelze doufat ve zlevnění dřeva, kovu či plastů, snaží se zgruntu přepracovat své výrobky. Heslem dne je změna materiálů, rovnější opěradla židlí, plošší krabice.

Novináři v The Wall Street Journal tak popisují nekonečnou vynalézavost návrhářů. Cena zinku využívaného pro výrobu závěsných háčků do koupelny se sice v posledních dvou letech zdvojnásobila, je tu ale levnější recyklovaný hliník. Zakřivené opěrky židlí jsou sice hezké a dobře se v nich sedí, IKEA je ale nemůže zabalit do pěkných, plochých krabic, které zaberou co nejméně drahého přepravního prostoru. Možná jste si mysleli, že typický úsporný design výrobků je výhradně dílem zvláštního estetického citu Seveřanů. Zahradní židle typu Nämmarö však za své nově zhranatělé tvary vděčí minimálně stejnou měrou inflaci.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc