0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda11. 3. 20232 minuty

Fox News, dolary a pravda

Kdo kdy toužil stát se na chvíli malinkou muškou a nenápadně se uvelebit v místnosti, kde se odehrává něco dramatického, právě teď může. Alespoň obrazně. Probíhající soud s americkou televizí Fox News totiž nabízí unikátní pohled do útrob fungování jednoho z nejvlivnějších hráčů na tamní politické scéně. Interní e-maily, esemesky, soukromé konverzace, to vše soudu a potažmo veřejnosti předkládá firma Dominion, která televizi žaluje za poškození pověsti. Dominion vyrábí přístroje pro sčítání volebních hlasů a po prezidentských volbách v roce 2020 se stala terčem konspirací, že skrze tajný algoritmus ubírala hlasy Donaldu Trumpovi. A byla to právě Fox News, jedna z nejsledovanějších televizí v USA, kdo jim dával patřičného sluchu.

Jak nyní vychází najevo (alespoň na základě žaloby), lidé ve vedení Fox News vesměs věděli, že jde o nesmysly. Báli se ale, že když to řeknou, naštvaní voliči Trumpa masově utečou jinam. „Je to neřízená střela, úplný blázen,“ psal například soukromě Tucker Carlson, jedna z hlavních hvězd Foxu, o Trumpově právničce Sidney Powell, která šířila konspirace o volebních přístrojích. Na televizních obrazovkách ale nikdo nikdy nic takového neřekl. „Naši moderátoři si také myslí, že je to nesmysl. Musíme být ale opatrní, abychom nenaštvali diváky,“ psala generální ředitelka v e-mailu šéfredaktorce. Sám majitel Foxu, 91letý Rupert Murdoch, u soudu uvedl, že televize nechtěla stranit ani demokratům, ani republikánům. „Není to ani modré, ani červené, ale zelené,“ řekl s odkazem na barvu amerických dolarů. Tedy nešlo o ideologii, ale o peníze. A televize se děsila, že nic jiného Trumpovi voliči nebudou chtít slyšet. 

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Fox se u soudu, jehož hlavní fáze začne v dubnu, hájí tak, že pouze reportovali, o čem se mluvilo. Pokud ale televize prohraje, musí zaplatit odškodné 1,6 miliardy dolarů, což je téměř totožná částka jako celý loňský zisk. Lhaní tak nakonec vůbec nemusí být tou „nejzelenější“ strategií. Novinářskou kredibilitu Fox možná ztrácí bez ohledu na výsledek soudu. O ni ale zjevně nikdy úplně nešlo.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].