Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Šťastný Roger Federer

Švýcarský tenista Roger Federer (41) oznámil konec profesionální kariéry. Ještě si zahraje s dalšími tenisovými hvězdami na exhibičním Laver Cupu a pak už ho na turnajích neuvidíme. „Považuji se za jednoho z nejšťastnějších lidí na Zemi. Dostal jsem výjimečný talent pro tenis a hrál ho na úrovni, jakou jsem si ani nedovedl představit, a mnohem déle, než by mě kdy napadlo,“ komentoval Federer svou sportovní cestu. Podobný pocit ohledně kariéry vyjadřuje řada úspěšných osobností, když se rozhodnou změnit život a jít jinam. Otázkou je, jakou cestu si zpráva o jejich štěstí z vlastních úspěchů najde či našla k jiným lidem – nakolik je dokáže inspirovat.

Ve sportu se to Federerovi určitě podařilo. Hrál od počátku tisíciletí tenis, který působil, že i svoje nejneuvěřitelnější míče hraje s lehkostí. S klidem, který vyvolával přesvědčení, že má veškerý um v malíčku, že mu „to jde samo“. Federer to v rozhovorech nikdy moc nerozebíral. „Když člověk tvrdě dře a miluje to, co dělá, je možné všechno,“ nabízel vysvětlení tajů své hry.

Svým umem a přístupem k zápasům určitě rozdával divákům hodně štěstí a radosti, protože přes všechnu dřinu „předtím“ to působilo jako přirozený, krásný tanec s řadou okouzlujících figur. Federer přinesl inspiraci jiným hráčům, třeba Rafael Nadal, další tenisová legenda, vždy mluvil o tom, jak ho hra a úspěchy Federera motivovaly k tomu, aby „byl jako on“. Federer jistě přinesl štěstí pořadatelům turnajů – zápasy s ním přitahovaly obrovský zájem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].