Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ať nás soudí historie

S ministryní financí Alenou Schillerovou o bohatých a chudých, volbách 2021 a uvadajícím strachu z předlužování

Alena Schillerová • Autor: Matěj Stránský
Alena Schillerová • Autor: Matěj Stránský

Už máte spočítáno, kolik ušetříte příští rok na daních?

Ne.

Dá se to odvodit z grafu, který jste ukazovala na tiskovce. Pokud projdou změny, které s premiérem prosazujete, bude to pro vás – s mimořádně solidním platem – navíc skoro 90 tisíc ročně. Je to správný odhad?

Nevím, fakt jsem si to pro sebe nepočítala. Nemám na to čas, opravdu.

Samozřejmě se neptám kvůli vám, ale proto, že lidé s nejmenšími příjmy naopak nedostanou nic. Jak se to mohlo stát? A je to podle vás v pořádku?

Že bohatší ušetří tisíce a ti chudší stokoruny, to tady slyším každý den. Samozřejmě že u platu 100 tisíc se snížení daní projeví víc než u platu 15 tisíc. Ale musíte se na to dívat také z toho pohledu, jak moc si kdo polepší vůči svému příjmu. A v tomto pojetí si nízkopříjmoví polepší víc.

Ale někteří – a často jsou to ti, které hodně zasahuje pandemie – nedostanou vůbec nic. Víte o tom?

Pokud byste vzali klasického poplatníka, který má jen daňovou slevu na sebe, tak vydělá každý. I poplatník s minimální mzdou.

Klasický poplatník je jen model, v reálu je to často jinak. Lidé mají nejrůznější daňové slevy, na manželku či na děti, mají různé odpočty, někteří mají částečné úvazky nebo nepracují celý rok.

Samozřejmě pokud už dnes poplatník z těchto důvodů neplatí nic, tak ano. Neplatí teď a nebude platit ani do budoucna.

Když váš návrh přepočítávali ekonomové z institutu IDEA, zjistili, že spodních deset procent nejhůře placených lidí dostane z celého vašeho balíku jen 0,1 procenta. Naopak horní desetina dostane 20 procent. Je to fér?

To nedokážu plně verifikovat, takový výpočet. Klasický poplatník s daňovou slevou jen na sebe ušetří. A pokud někdo v důsledku třeba kumulace více slev neplatí žádnou daň už teď, tak ji nebude platit ani napříště. Samozřejmě.

Vy ale dobře znáte komplexnost problému. I z nízkých příjmů se platí odvody na sociální a zdravotní pojištění, kvůli nim je zdanění práce hodně vysoké, a právě pro nízkopříjmové domácnosti je vyšší než pro ostatní. Proto lidé zůstávají v šedé ekonomice, proto se nevracejí z rodičovské. Instituce, jako je OECD, nám to říkají pořád dokola. Dáváte na stůl rekordní balík kolem 100 miliard a pomíjíte širší souvislosti. Není to chyba?

Studie OECD hovoří ještě o mnoha jiných aspektech. Ale ano – zdanění práce u nás je skutečně vysoké. Já už jsem řekla několikrát, že pro příští politickou reprezentaci bude legitimní bavit se o celém daňovém mixu a v rámci takové širší debaty i o snížení odvodů. Ale teď mě, prosím, nezkoušejte z toho, co bych já jak udělala. To bude debata, která bude muset být vedena napříč politickým spektrem.

Proč ji už dávno nevedete?

Takováhle reforma se přece nedá dělat pozměňovacím návrhem. My jsme nyní reagovali na bezprecedentní ekonomickou krizi. A naše reakce je krok správným směrem.

Mnozí ekonomové si to nemyslí. Namítají, že jde o moc peněz, že se balík zbytečně prodražuje kvůli slevám pro bohaté a chudí vám z toho naopak vypadli.

Je to 80 miliard, které dostane celá společnost.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].