0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika19. 1. 202014 minut

Putina vede jedna emoce

S britským expertem Markem Galeottim o překvapivém mocenském zemětřesení v Moskvě

Mark Galeotti

Vladimir Putin oslavil dvacet let u moci, minulý týden oznámil ústavní změny posilující úřad premiéra a parlament, vláda Dmitrije Medveděva okamžitě podala demisi a Rusko už má nového předsedu vlády. Vy jste o Putinovi napsal knihu. Jak tomu rozumíte? Hledá Putin cestu, jak se udržet u moci i po roce 2024, kdy mu skončí mandát a současná ústava mu další prezidentské období neumožňuje?

Zachoval se tak, jak předpokládám ve své knize. Putin je unavený z každodenního řízení země a chce v roce 2024 odejít ze své současné funkce. Světové záležitosti mu mohou stále připadat vzrušující, ale velmi rád někomu přenechá péči o ruské důchodce, o ruskou infrastrukturu. Neodejde ale jen tak do ústraní, od moci, která mu umožňuje zasáhnout, kdykoli potřebuje. Přenesl část prezidentských pravomocí na premiéra, aby oba posty vyrovnal a jednoho mohl používat proti druhému, přičemž pro sebe počítá s novou ústavní rolí jakéhosi „otce národa“. Teď mu zbývá, aby si našel svého prezidentského nástupce, kterému bude věřit.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Jak by takové hledání mělo vypadat?

To je ta těžší část celých změn. Je zřejmé, že v Rusku probíhají snahy o vytipování někoho, kdo není jednou ze současných hlavních osobností vlády. Nový premiér Michail Mišustin je kompetentní byrokrat, ale není to kandidát, který by mohl Putina vystřídat. Putin hledá v podstatě svého vlastního Putina. Když ho jeho předchůdce Boris Jelcin vybral, aby se stal předsedou vlády, a poté dědicem prezidentského stolce, bylo to pro většinu lidí překvapivé. Vždyť Putin byl několik let před tím v podstatě neznámý. Ale Jelcin a ti, kdo mu ho poradili, se pro něj rozhodli s tím, že je chytrý, tvrdý, výkonný a bude k Jelcinovi loajální. Možná za rok, za dva najde někoho takového také. Rozhodně ho hledá.

O ruském lídrovi jste napsal knihu Musíme si promluvit o Putinovi s podtitulem Jak se Západ mýlí v nebezpečném vládci Ruska. Zjistil jste při jejím psaní něco o tom, v čem jste se o něm mýlil vy sám?

Ne v době, když jsem knihu psal, ale dříve – v roce 2014. Nemyslel jsem si, že Putin provede anexi Krymu, protože mi nedošlo, že se změnil. Přes všechna jeho ostrá nacionalistická prohlášení byl v prvním a druhém prezidentském období především pragmatický politik, který by to neudělal. V tom třetím se však posunul do více ideologických pozic, staral se o budování svého historického odkazu a postavení Ruska ve světě. A vtrhl na Krym.

Proč došlo k té změně od pragmatismu směrem k ideologii?

Myslím, že v tom sehrály roli dva následující faktory. Začal být stále posedlejší svým vlastním odkazem a výrazně netrpělivý, pokud jde o toleranci kritických hlasů. To se děje většině dlouhodobě vládnoucích autoritářů. Ten druhý důvod bylo přesvědčení, že Medveděv, v té době papírově prezident během jejich formální výměny funkcí, prohrál Libyi. Že se neuměl postavit Západu v zápasu o Muammara Kaddáfího a USA toho využily ve svůj prospěch – sesadily věrného spojence Kremlu a celou operaci vedly. Putin od té doby intenzivně cítí, že ruské zájmy je nutné tvrdě bránit.

Co je to hlavní, v čem se v něm zmýlil Západ?

V devadesátých letech jsme se Rusku dostatečně nevěnovali, podcenili jsme ho, to pomohlo vytvořit podmínky pro to, aby se Putin dostal k moci – například jsme se málo snažili rozptýlit obavy Ruska z rozšíření NATO na východ, komunikačně jsme to nezvládli. V nultých letech jsme zase Putina a Rusko nebrali vážně, když Putin navrhl, že by Rusko mohlo vstoupit do Aliance, což ho rozhněvalo a vedlo to k současné krizi. A po roce 2010 se mu to všechno snažíme přehnaně vynahradit. Putin je líčen jako geopolitický mistr a architekt většiny našich problémů, který rozhoduje naše volby, může podniknout vpád za hranice, kdykoli se mu zachce, ovlivňuje mezinárodní dění od severní Afriky po Venezuelu a vždycky vyhraje. Přitom jeho „úspěchy“ jsou často nepodstatné.

Z čeho tahle chybná interpretace vychází?

Částečně je založena na tradičních stereotypech o Rusku, zčásti je to naše lenost, touha po obětním beránkovi. Západ prochází obecnou krizí identity a legitimity a je pohodlné z řady problémů vinit Putina. A Kreml to přiživuje, protože o sobě vytváří obraz, v němž je Rusko vlivnější, mocnější a představuje větší hrozbu pro ostatní, než je tomu ve skutečnosti.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc