Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Starejte se a plaťte

Kasárna Karlín byla až doteď vzorem příkladné spolupráce mezi státem a veřejností

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Bývala to zakázaná zóna, kam desítky let nesměli běžní obyvatelé města ani nahlédnout. Z Kasáren Karlín je ale už třetím rokem kulturně-společenská oáza v centru Prahy, kde se promítají filmy pod širým nebem, pořádají koncerty, hraje divadlo, dělají výstavy, hraje plážový volejbal, saunuje, hraje s dětmi, opékají špekáčky na ohni a hodně se klábosí nad nápoji všeho druhu. Nic z toho by se nestalo, kdyby měl osud obřího, kdysi vojenského komplexu domů z 19. století v rukou pouze jeho majitel, tedy stát. Tisíce lidí si atmosféru tohoto unikátního místa dnes užívají jen díky energii, která přišla zdola: od nadšenců, kteří se rozhodli nevyužívanému areálu vrátit život a zamřížované místo proměnit ve vyhledávaný veřejný prostor.

Kasárna Karlín byla proto až doteď vzorným příkladem spolupráce mezi státem, který si často neví rady s jím spravovanými nemovitostmi, a veřejností, jež vždy vítá možnost expandovat se svými aktivitami, kam jen je to možné. Tahle idyla je ale nyní u konce. Týmu zakladatelů zdejšího kulturního centra vypršela tříletá smlouva o bezplatné zápůjčce prostor a stát si v aukci vybral nového nájemce, který mu bude za Kasárna Karlín platit. Špatné je toto rozhodnutí hned z několika důvodů.

Vydělat za každou cenu

O podobě našeho veřejného prostoru v drtivé převaze nerozhoduje síla idejí, ale síla peněz. Vidět je to právě v Karlíně. Dřívější dělnická čtvrť se po tisícileté povodni z roku 2002 postupně proměnila v administrativní centrum hlavního města,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].