Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Máme to na papíře!

Evropa schválila „green deal“, Češi řekli ano a doufají, že domácí cestu k čistší ekonomice zaplatí hlavně Brusel

Šéfka EK Ursula von der leyen • Autor: OLIVIER HOSLET / EPA / Profimedi
Šéfka EK Ursula von der leyen • Autor: OLIVIER HOSLET / EPA / Profimedi

Když před třiceti lety Češi začali objevovat svobodu, naději směrem k budoucnosti rámoval zastaralý těžkotonážní průmysl, zamořený vzduch a otrávená půda i řeky. Svoboda a naděje ve výbavě této země zůstávají i dnes, ale už brzy by ji měla rámovat inteligentnější ekonomika, která bude produkovat minimum jedů. Rozměry nadcházející technologické revoluce si dnes skoro nikdo nedokáže představit, jisté však je, že alespoň na papíře právě přichází.

Vyžádá si to přeformátování celých ekonomik.

Lídři členských států Evropské unie se na summitu v půli prosince shodli na tom, že kontinent bude usilovat o dosažení uhlíkové neutrality v roce 2050; do vzduchu bude tedy vypouštět jen tolik zplodin, kolik bude schopný zachytit. Vyžádá si to přeformátování celých ekonomik, a zejména pak v těch zemích, jejichž provoz běží na spalování uhlí. Patří k nim i Česko. Úřadující Babišova vláda se k ambici EU až překvapivě lehce připojila.

Národní mix

Týdny před evropským summitem Andrej Babiš hrozil, že dohodu o snížení emisí shodí ze stolu – tak jako to spolu s premiéry Maďarska a Polska udělal letos v červnu při prvním pokusu EU zavázat se k uhlíkové neutralitě. Pro případný souhlas stanovil dvě podmínky. Evropskou podporu pro rozvoj tuzemské jaderné energetiky a peníze z Bruselu na útlum uhelných provozů.

V případě druhé podmínky Babiš v zásadě uspěl. Ačkoli se do závěrů summitu – politického dokumentu, na nějž se lídři EU následně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].