Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Věk silných mužů

Trumpovo chování je součástí celosvětového trendu

Ať už sdílíte názor, že to, čeho se Trump dopustil, je důvodem k jeho odvolání, či nikoli, můžeme se všichni shodnout alespoň na tom, že jednal zásadně špatně? Tlačil přece cizí vládu, aby našla špínu na jeho politického protivníka. To je zásadně jiná situace v porovnání s ruským vyšetřováním, jež bylo ve své podstatě o tom, zda Trump, ještě jako kandidát, spolupracoval s Kremlem. V případě Ukrajiny je prezident obviněn z toho, že zneužil obrovské moci Spojených států, tedy moci, jež může být pro Ukrajinu otázkou života nebo smrti, k vlastnímu politickému prospěchu.

Jedná se bohužel pouze o jeden případ opakovaného porušování demokratických norem – a možná dokonce zákonů. Muellerova zpráva ukazuje, že se Trump aktivně pokoušel omezit nebo ukončit činnost zvláštního vyšetřovatele. Trump údajně nabízí milost úředníkům, kteří by byli ochotni porušit zákon při prosazování jeho přistěhovaleckého programu. Opakovaně kritizuje vyšetřovací orgány vlády nebo, ještě hůře, je nutí, aby se zabývaly jeho politickými oponenty. Ignoruje předvolání Kongresu a odmítá předávat požadované dokumenty, včetně svých daňových přiznání, a prostřednictvím svého úřadu pomáhá vlastnímu podnikání. Útočí na soudní složku moci a na média, ta často označuje za „nepřátele lidu“.

Závrať nejistoty

Trump je obzvláště vyhrocený příklad, jeho přestupky však zapadají do celosvětového trendu. Britský předseda vlády Boris Johnson zvolil politický manévr – rozpuštění parlamentu, které tamní nejvyšší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].