Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Od věci

Zachraň nať!

64A_foto zachranjidlo_cz
Zkrátka nazrál čas. (Anna Strejcová)

Polévka z povadlého salátu, chipsy ze slupek od brambor, kari ze zbytků po grilování. Podobné „záchranářské“ recepty plus praktické rady, jak neplýtvat jídlem, se objeví v kuchařce iniciativy Zachraň jídlo. Podle její spoluzakladatelky Anny Strejcové se na světě vyhodí až třetina všech potravin. To byl také důvod, proč se – kromě dalších aktivit – do knihy pustili.

Jak velký problém plýtvání jídlem je?

Obrovský. Ve světě i u nás. Podílejí se na něm řetězce, zemědělci, restaurace a hlavně domácnosti, kde v koších skončí přes padesát procent potravinového odpadu, převážně pečivo, ovoce, zelenina a maso. Obvykle si člověk řekne: No to je hrůza, ale co já sám s tím můžu dělat?

A můžu?

Právě že ano. Proto jsme třeba v počátcích našeho fungování, v roce 2013, uspořádali happening Hostina pro tisíc, kdy jsme na Václaváku navařili tisícovku porcí zeleninového kari ze surovin, které by jinak přišly vniveč. Dnes pro veřejnost a firmy pořádáme informační kampaně a workshopy či jsme rozjeli iniciativu Paběrkování, kdy se „křivá“ zelenina, která by jinak zůstala na poli, dostává na stůl. Tudíž dát dohromady kuchařku, kde kromě receptů s důrazem na suroviny, s nimiž se v domácnostech plýtvá, zúročíme i naše znalosti a zkušenosti, nám přišlo jako dobrý způsob, jak lidi inspirovat. Že i z opomíjených surovin nebo těch, které zbudou, připraví plnohodnotné a dobré jídlo.

Jaké…

I_obalka_R28_oprava
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R28_oprava
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 39 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 358
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte