Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Nemáme planetu B

Respekt 12/2019

Děkuji paní Procházkové za článek. V souvislosti se studentskou stávkou se také někdy tvrdí, že je to pro ně určitě lepší povyražení, než kdyby se museli učit. A že jde o stádo ovcí zblblých sledováním mobilů. K tomu mám dvě poznámky.

Jako pedagog a popularizátor vědy se denně setkávám s řadou mladých lidí. Musím se přiznat, že často s obdivem poslouchám současné šestnáctileté, kteří vědí o grantovém systému či možnostech zapojení do komunální politiky víc než já. V jejich věku jsem tyhle věci rozhodně neřešil. Masivní nasazení technologií do běžného života i výuky nemusí nutně znamenat degeneraci, ale taky příležitost rychle si ověřovat fakta a pracovat s nimi.

A to záškoláctví? Tento argument je jako vystřižený z dob minulého režimu. Nikdo tady určitě nenabádá k porušování povinné školní docházky, ale postavíme-li vedle sebe jednu zameškanou hodinu a občansky uvědomělý akt demonstrace za tak závažnou věc, jakou klimatická změna čím dál viditelněji je (stačí zajít se podívat do našich lesů), pak mám jasno. I v listopadu 1989 možná pár studentů zameškalo nějakou tu přednášku. A upřímně, díky Bohu za ně.

Ondřej Herzán, Brno

Daně podle elektroměru

Respekt 14/2019

Obsazení prázdných bytů se zdá být v obecném zájmu, ovšem jeho prosazování bude obtížné a rozporuplné. Vancouver sice na dani za prázdné byty vybral více, než plánoval, ale i jak se v článku píše, kýžený efekt to nepřineslo. Vancouver neví, kolik lidí kvůli dani začalo byty pronajímat. Audit celého pokusu přiznává, že opatření bylo snadné obejít, ale zase chybí odhad, kolik lidí se dani vyhnulo. Jakákoli daň, poplatek, jejíž placení nelze dobře kontrolovat, je špatná daň. Prohlubuje ve společnosti pocity nespravedlnosti a podněcuje obcházení pravidel. Z celé akce tedy zůstává nepříjemná pachuť, že poctiví zaplatili, nepoctiví se dani vyhnuli, ale výsledek není žádný.

Ondřej Medek

Opravy

V minulém vydání Respektu jsme chybně uvedli, že největší akcionář PPF Petr Kellner se sešel s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou, aby s ní probral chování státu k čínské firmě Huawei, s níž PPF rozvíjí obchodní vztahy. S Novákovou se ovšem ve skutečnosti sešli pouze Kellnerovi podřízení ze společnosti Home Credit.

V minulém čísle jsme v textu Ani superhrdina, ani robot Jakuba Szántóa citovali ve smyslu, že vraždy Hamásu a izraelské armády jsou pro něj na stejné úrovni. Správně ale mělo být Hamásu a židovských teroristických organizací, nikoli armády Státu Izrael.

Za chyby se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].